Συμπτώματα » πόνος στο πόδι (ισχιαλγία)


Σε τι μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο πόδι ;

Τι σημαίνει ισχιαλγία ;

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφθώ επειγόντως ένα γιατρό για έναν πόνο στο πόδι ;

Ο πατέρας μου εμφανίζει πόνο στη γάμπα όταν διανύσει μια ορισμένη απόσταση στο περπάτημα. Ο πόνος σταματάει αν σταματήσει το περπάτημα. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό ;

Τι ερωτήσεις μπορεί να κάνει κανείς για να διασαφηνίσει το αίτιο ενός πόνου στο πόδι ;

Τι περιλαμβάνει η φυσική εξέταση για τον πόνο στο πόδι ;

Ποιες εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση του πόνου στο πόδι ;

Σε ποιόν γιατρό θα απευθυνθώ για έναν πόνο στο πόδι ;


Σε τι μπορεί να οφείλεται ο πόνος στο πόδι ;

Το πόδι αποτελείται από οστά, αρθρώσεις, μύες, νεύρα και αγγεία. Κάθε μια από αυτές τις δομές μπορεί να προκαλέσει πόνο. Ο πόνος στο πόδι συνήθως οφείλεται σε μια απλή κάκωση πχ ένα διάστρεμμα. Ωστόσο υπάρχουν πολλά άλλα αίτια για τον πόνο στο πόδι, μερικά από τα οποία είναι και ενδεικτικά σοβαρής βλάβης.
Ο πόνος λοιπόν μπορεί να οφείλεται σε :

1. τραύμα στο πόδι. Το συνηθέστερο αίτιο. Το ιστορικό δίνει την εξήγηση του πόνου. Παραδείγματα : κάταγμα, διάστρεμμα, μυϊκή θλάση, ρήξη συνδέσμων. Οι γνωστές σε όλους «αθλητικές κακώσεις»

2. περιφερική αρτηριακή νόσος. Προκαλείται από την χρόνια στένωση των αρτηριών στα πλαίσια της αθηροσκλήρωσης. Το κλασικό σύμπτωμα είναι η διαλείπουσα χωλότητα όπου ο ασθενής περπατάει μια απόσταση και σταματάει λόγω αιφνίδιου πόνου στη γάμπα. Αν η απόφραξη γίνει απότομα από ένα θρόμβο αίματος, το πόδι γίνεται κρύο και ωχρό (πρόκειται για επείγουσα κατάσταση).

3. φλεβική θρόμβωση. Το πόδι πονάει συνήθως στη γάμπα, πρήζεται και γίνεται ζεστό. Προκαλείται σε ασθενείς μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, κατάγματα, χρονίως κατακεκλιμένους κλπ. Είναι κι αυτή επείγουσα κατάσταση.

4. οσφυϊκή νόσος πχ οσφυϊκή δισκοκήλη, οσφυϊκή στένωση κλπ. Ο πόνος στο πόδι συνδυάζεται με πόνο στη μέση, μούδιασμα ή και αδυναμία στο πόδι. Πολλές φορές αρχίζει με μια απότομη κίνηση στη μέση.

5. χρόνια εκφυλιστική νόσος σε μια άρθρωση πχ οστεοαρθρίτιδα του ισχίου, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ουρική αρθρίτιδα.

6. περιφερική νευροπάθεια από σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο, έλλειψη βιταμινών κ.ο.κ. Συνήθως προσβάλλει και τα δύο πόδια.

7. πίεση πάνω σε μεμονωμένα νεύρα πχ παραισθητική μηραλγία, νεύρωμα Morton, νευραλγία της εγκυμοσύνης κλπ.

8. μυϊκές κράμπες που εντοπίζονται στη γάμπα και στο άκρο πόδι και οφείλονται σε έλλειψη άσκησης ή σε ηλεκτρολυτικές διαταραχές όπως η έλλειψη ασβεστίου και καλίου.Τι σημαίνει ισχιαλγία ;

Ισχιαλγία (sciatica) σημαίνει πόνος κατά μήκος του ποδιού που οφείλεται σε οσφυϊκό αίτιο πχ οσφυϊκή δισκοκήλη. Ο πόνος κατεβαίνει κατά μήκος του ποδιού και προκαλείται από την πίεση ενός νεύρου - δεν είναι απαραίτητο να είναι το ισχιακό νεύρο, όπως υπονοεί ο όρος. Συχνά συνδυάζεται με πόνο στη μέση (οσφυαλγία).

Το ισχιακό νεύρο

Εικόνα 1 : Το ισχιακό νεύρο είναι το μεγαλύτερο νεύρο του ανθώπινου σώματος. Εξέρχεται στο οπίσθιο μέρος της πυέλου (λεκάνης) και δίνει κλάδους που φτάνουν ως τα δάκτυλα του ποδιού.

Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να επισκεφθώ επειγόντως ένα γιατρό για έναν πόνο στο πόδι ;

Πρέπει να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική εξέταση όταν :

• ο πόνος άρχισε μετά από κάκωση πχ μια πτώση και το πόδι πονάει πολύ, είναι πρησμένο ή παραμορφωμένο

• το πόδι άρχισε να πονάει αυτόματα (χωρίς να το έχετε χτυπήσει) και ταυτόχρονα πρήστηκε ή έγινε πολύ ζεστό ή πολύ κρύο ή ωχρό (λευκό)

• υπάρχει αιφνίδιος πόνος και στα δυο πόδια μαζί με διαταραχές ούρησης

• ο πόνος στο πόδι συνοδεύεται από αδυναμία στο πόδι.
Ο πατέρας μου εμφανίζει πόνο στη γάμπα όταν διανύσει μια ορισμένη απόσταση στο περπάτημα. Ο πόνος σταματάει αν σταματήσει το περπάτημα. Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτό ;

Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται διαλείπουσα χωλότητα και μπορεί να οφείλεται είτε σε περιφερική αγγειακή νόσο, είτε σε οσφυϊκή στένωση, είτε σε σπάνιες περιπτώσεις και στα δυο.
Ο ασθενής πρέπει να εξεταστεί από νευροχειρουργό και αγγειοχειρουργό. Ο απεικονιστικός έλεγχος περιλαμβάνει απλές ακτινογραφίες της οσφύος, μαγνητική τομογραφία και triplex αγγείων κάτω άκρων.

Η περιφερική αγγειακή νόσος

Εικόνα 2 : Η αρτηριοσκληρωτική απόφραξη μιας αρτηρίας στο πόδι, είναι ένα άλλο αίτιο πόνου στο πόδι.
Τι ερωτήσεις μπορεί να κάνει κανείς για να διασαφηνίσει το αίτιο ενός πόνου στο πόδι ;

• ο πόνος προήλθε μετά από μία απότομη κίνηση, ένα χτύπημα ή μία πτώση; (αν ναι, μάλλον πρόκειται για κάκωση μυός, οστού, άρθρωσης ή τένοντα)
• τι χαρακτήρα έχει ο πόνος ; (πόνος κατά μήκος του ποδιού, σαν μαχαιριά ή κάψιμο ή ηλεκτρικό ρεύμα, δείχνει μάλλον βλάβη ενός νεύρου από πίεση)
• από τι συνοδεύεται ο πόνος ; (μούδιασμα ή και αδυναμία δείχνουν κεντρικό αίτιο πόνου πχ οσφυϊκή δισκοκήλη )
• ο πόνος ξυπνάει τον πάσχοντα το βράδυ ; (αν ναι, είναι συνήθως σοβαρό το αίτιο του πόνου)
• τι προκαλεί ή ενισχύει τον πόνο ; (αν είναι πχ ο βήχας ή το φτάρνισμα, δείχνει αίτιο εντός του σπονδυλικού σωλήνα)
• ο πόνος συνοδεύεται από άλλα γενικά συμπτώματα πχ πυρετό, εξάντληση, απώλεια βάρους ή συνδυάζεται με ανάλογα ενοχλήματα σε όλο το σώμα ; (πρέπει να διερευνηθούν συστηματικά νοσήματα πχ παθήσεις του κολλαγόνου, νεοπλασίες κλπ)
• ο πόνος εμφανίζεται μετά από βάδιση μιας ορισμένης απόστασης ; (αν ναι το αίτιο είναι είτε αγγειακό είτε οσφυϊκό)
• ο πόνος σχετίζεται με την κίνηση μιας άρθρωσης πχ του ισχίου (αν ναι, πρόκειται για εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα).
Τι περιλαμβάνει η φυσική εξέταση για τον πόνο στο πόδι ;

• έλεγχος της κινητικότητας του ποδιού
• αντανακλαστικά
• έλεγχος της αισθητικότητας του ποδιού
• έλεγχος των μυών και των αρθρώσεων του ποδιού
• έλεγχος των σφύξεων του ποδιού
• έλεγχος της οσφύος (μέσης), αν υπάρχει υποψία «κεντρικού πόνου»
• έλεγχος των άνω άκρων ή ακόμα και πλήρης νευρολογική εξέταση (κρανιακά νεύρα κλπ) αν το ιστορικό υποδηλοί αίτιο από τον εγκέφαλο.
Ποιες εξετάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη διάγνωση του πόνου στο πόδι ;

Κατά περίπτωση μπορεί να χρειαστούν απεικονιστικές εξετάσεις πχ απλές ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία, triplex αγγείων κάτω άκρων, εξετάσεις αίματος και νευροφυσιολογικός έλεγχος.
Σε ποιόν γιατρό θα απευθυνθώ για έναν πόνο στο πόδι ;

Αν ο πόνος ξεκινάει από τη μέση και καταλήγει στο πόδι, ειδικά αν συνοδεύεται από μούδιασμα ή και αδυναμία στο πόδι, πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

► Καλέστε στο 210 - 64 03 183 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με το Νευροχειρουργό του Neurocenter.gr
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2020, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::