• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Χειρουργείο για το καρπιαίο σύνδρομο

Όπως αναφέρεται στην ενότητα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, ένδειξη για την επέμβαση αυτή υπάρχει όταν έχει αποτύχει η συντηρητική αγωγή και ο ασθενής έχει αδυναμία στο χέρι και έντονα αισθητικά συμπτώματα δηλ. μούδιασμα και πόνο στο χέρι.

Η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται συνήθως με τοπική ή περιοχική αναισθησία και έχει σκοπό να αντιμετωπίσει το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής και αποτελεσματική, δηλ. έχει ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών και βοηθάει ουσιαστικά τον ασθενή.


Η αποσυμπίεση του μέσου νεύρου είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις και έχει ελάχιστες επιπλοκές


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συχνές ερωτήσεις για το χειρουργείο του καρπιαίου συνδρόμου

Αν δεν κάνω την επέμβαση, από τι κινδυνεύω ;


Κινδυνεύετε από την μυϊκή αδυναμία δηλ. την παράλυση κάποιων μυών στο χέρι, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κάνετε λεπτές κινήσεις όπως γράψιμο, κούμπωμα-ξεκούμπωμα κλπ.

Πόσο επείγον είναι να χειρουργηθώ ; μπορώ να αναβάλλω την επέμβαση για μερικές ημέρες ;


Αν τα συμπτώματα είναι μόνο αισθητικά δηλ. πόνος και μούδιασμα στο χέρι, το χειρουργείο δεν είναι επείγον. Αν έχει αρχίσει η παράλυση των μυών του χεριού, όσο πιο γρήγορα γίνει η χειρουργική επέμβαση, τόσο πιο καλή θα είναι η αποκατάσταση και η λειτουργικότητα του χεριού.

Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό ;


Αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη κλπ, αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει λίγες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, είτε μέσα στο χειρουργείο είτε μετεγχειρητικά.

Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση ;


Δεν χρειάζεται γενική αναισθησία για την επέμβαση αυτή. Μπορεί να γίνει είτε με τοπική είτε με περιοχική αναισθησία. Αν ο ασθενής φοβάται ή δεν θέλει να βλέπει την επέμβαση, μπορεί να του χορηγηθεί ενδοφλέβια μέθη (sedation) για να ηρεμήσει.

Με απλά λόγια, τι ακριβώς γίνεται σε αυτή την επέμβαση ;


Ο νευροχειρουργός κάνει μια τομή στο δέρμα στην περιοχή του καρπού (στην παλάμη), βρίσκει το μέσο νεύρο και κόβει τον εγκάρσιο σύνδεσμο που πιέζει το νεύρο. Τέλος γίνεται η συρραφή του τραύματος.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
Πως θα είμαι μετά το χειρουργείο ; θα δω αμέσως κάποιο αποτέλεσμα ;


Θα έχει υποχωρήσει το μούδιασμα και νιώσετε το χέρι σας πιο ελεύθερο. Το χέρι θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και θα επανέλθει στο φυσιολογικό μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο, σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω και να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου ;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν εμφανιστεί πρόβλημα με το τραύμα (αν ανοίξει, τρέχει κάποιο υγρό, πρηστεί ή κοκκινίσει) ή αδυναμία στο χέρι. Επίσης αν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38 ή κάποια αντίδραση σε κάποιο από τα φάρμακα πχ εξάνθημα.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση λύνει οριστικά το πρόβλημα ;


Υπάρχει η περίπτωση της υποτροπής δηλ. να εμφανιστεί πάλι το πρόβλημα πχ μετά από 1-2 χρόνια. Αυτό γίνεται όταν συνεχίζουν και μετά το χειρουργείο οι καθημερινές κινήσεις που καταπονούν το μέσο νεύρο. Αν προσέξει κανείς το χέρι του, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ένας ασθενής έχει σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα και στα δύο χέρια. Σε ποιο χέρι πρέπει να γίνει πρώτα η επέμβαση ;


Κανονικά ο επέμβαση γίνεται πρώτα στο χέρι που είναι χειρότερο. Ωστόσο, σε περίπτωση που ο ασθενής έχει παραμελήσει την πάθηση και έχουν ατροφήσει και τα δύο χέρια, ίσως είναι σωστότερο να αρχίσει κανείς από το χέρι που είναι σε καλύτερη κατάσταση, ιδίως αν είναι το επικρατές.

*υπενθυμίζεται ότι ασθενής με το σύνδρομο και στα δύο χέρια, πρέπει να ελεγχθεί για συστηματικές παθήσεις πχ θυρεοειδοπάθεια κλπ

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την αποσυμπίεση του μέσου νεύρου ;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

* δείτε επίσης την ενότητα σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ