• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Αφαίρεση όγκου σπονδυλικής στήλης

Η αφαίρεση ενός όγκου στη σπονδυλική στήλη γίνεται από εξειδικευμένη χειρουργική ομάδα, με τα κατάλληλα εργαλεία και σ ένα μεγάλο νοσοκομείο. Όπως αναφέρεται και στην ανάλογη ενότητα, οι όγκοι αυτοί προκαλούν πόνο στη μέση ή και στα πόδια και ενδεχομένως προοδευτική παράλυση στα κάτω άκρα.

Η επέμβαση γίνεται με 3 στόχους : να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον (συχνά αφόρητο) πόνο, να μπει διάγνωση με βιοψία και να σταθεροποιηθεί η σπονδυλική στήλη - διότι η διάβρωση του σπονδύλου από τον όγκο μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση και αιφνίδια παράλυση. Η επέμβαση συνεπώς περιλαμβάνει την αφαίρεση του όγκου και πιθανόν την σταθεροποίηση με σπονδυλοδεσία. Το χειρουργείο γίνεται με γενική νάρκωση και διαρκεί αρκετές ώρες.

Ακολουθεί σταδιακή κινητοποίηση του ασθενούς από την επομένη ημέρα και αναλόγως του αποτελέσματος της βιοψίας και σε συνεργασία με Ογκολόγο (αν πρόκειται για κακοήθεια) η θεραπεία θα συνεχιστεί με ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία. Αν ο όγκος είναι καλοήθης, η χειρουργική αφαίρεση είναι αρκετή.

Η αντιμετώπιση γίνεται συνήθως από ομάδα χειρουργών και σε συνεργασία με τον Ογκολόγο


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Συχνές ερωτήσεις για την αφαίρεση όγκου στη σπονδυλική στήλη

Πόσο επείγον είναι να χειρουργηθώ ; μπορώ να αναβάλλω την επέμβαση για μερικές ημέρες;


Η απάντηση εξαρτάται από τα συμπτώματα : ένας ασθενής με αργή νευρολογική επιδείνωση και ελάχιστα συμπτώματα, μπορεί να αναβάλλει την επέμβαση για λίγες ημέρες. Αντίθετα, ένας ασθενής με ταχεία επιδείνωση πχ δυσκολία στο περπάτημα, χρειάζεται το ταχύτερο δυνατόν το χειρουργείο. Αρκετές φορές η αφαίρεση του όγκου στη σπονδυλική στήλη γίνεται σε επείγουσα βάση.

Η ηλικία είναι αντένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση ; δηλαδή, μπορεί να χειρουργηθεί κάποιος αν είναι πχ 75 ετών ;


Η μεγάλη ηλικία αυξάνει κάπως τον κίνδυνο επιπλοκών από τη χορήγηση γενικής αναισθησίας και την παραμονή στο Νοσοκομείο. Επίσης, οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας έχουν συχνά και άλλα παθολογικά προβλήματα στο ιστορικό τους πχ στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.

Αρκετές φορές το πρόβλημα είναι επείγον και επιτακτικό : παρουσιάζεται ένας ασθενής με εντονότατο πόνο στη μέση και προοδευτική παράλυση των ποδιών. Επίσης, από την μαγνητική τομογραφία δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα την φύση του όγκου (δηλ αν είναι καρκίνος ή όχι)

Ακόμα και αν το ρίσκο μιας (συνήθως μεγάλης σε διάρκειας) επέμβασης δεν είναι αμελητέο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η εμπειρία έχει δείξει ότι, πολλοί άνθρωποι σε αυτές τις ηλικίες υποβάλλονται σε αυτή την επέμβαση χωρίς να παρουσιάσουν κάποιο πρόβλημα.

Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό ;


Αν έχετε κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πχ στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Καλό είναι να έχετε ένα χαρτί από το θεράποντα γιατρό σας (πχ καρδιολόγο) που να εξηγεί ακριβώς από τι πάσχετε, τι φάρμακα παίρνετε κλπ.Ειδικά αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη,κλοπιδογρέλη κλπ, αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει 5-7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, είτε μέσα στο χειρουργείο είτε μετεγχειρητικά.Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.Τέλος, οι καπνιστές καλό είναι να σταματήσουν (ή στην ανάγκη να ελαττώσουν) το κάπνισμα, τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Τι εξετάσεις θα γίνουν πριν το χειρουργείο ;


Κατ αρχήν γίνεται ο συνήθης προεγχειρητικός έλεγχος δηλ αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και εξέταση από Καρδιολόγο. Επίσης, σε συνεννόηση με τον Ογκολόγο, μπορεί να γίνουν και πριν το χειρουργείο εξετάσεις για να βρεθεί ή φύση του όγκου πχ αν υπάρχει υποψία για μετάσταση, γίνεται αξονική τομογραφία θώρακος και κοιλίας, μαστογραφία στις γυναίκες και PSA για τον προστάτη στους άντρες.

Θα χρειαστεί να δώσει κάποιος δικός μου αίμα ;


Συνήθως οι επεμβάσεις αυτές έχουν σημαντική απώλεια αίματος οπότε η απάντηση είναι, ναι. Θα πρέπει να συνεννοηθείτε με την Αιμοδοσία του Νοσοκομείου.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
Με απλά λόγια, τι ακριβώς γίνεται σε αυτή την επέμβαση ;


Αφού σας χορηγηθεί γενική αναισθησία, θα τοποθετηθείτε στο χειρουργικό τραπέζι. Η θέση εξαρτάται από την εντόπιση του όγκου : μπορεί η προσπέλαση να είναι οπίσθια (από την πλάτη), είτε από την κοιλιά ή το θώρακα -σε σπάνιες δε περιπτώσεις γίνονται και οι δύο προσπελάσεις, πρόσθια και μετά οπίσθια.

Ο νευροχειρουργός θα κάνει την τομή στο δέρμα και κατόπιν θα αποκολληθούν οι μύες από τη σπονδυλική στήλη. Θα ακολουθήσει η αποκάλυψη του όγκου σε όλη του την έκταση. Κατόπιν θα αφαιρεθεί ο όγκος σταδιακά. Ο σκοπός είναι η παράλληλη προστασία του νωτιαίου μυελού και των νεύρων. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται υποχρεωτικά η διεγχειρητική νευρο-παραμέτρηση (neuromonitoring) δηλ. η συνεχής καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων από τα νεύρα πχ του ποδιού, με σκοπό να ενημερώνεται άμεσα ο νευροχειρουργός αν υπάρχει ερεθισμός σε ένα νεύρο ή στο νωτιαίο μυελό, από τους χειρουργικούς χειρισμούς.

Μετά την αφαίρεση του όγκου, αν υπάρχει αστάθεια στη σπονδυλική στήλη, θα ακολουθήσει μια μορφή σπονδυλοδεσίας πχ οσφυϊκή σπονδυλοδεσία. Τέλος θα γίνει η συρραφή του χειρουργικού τραύματος κατά στρώματα. Συνήθως τοποθετείται ένας σωλήνας παροχέτευσης κάτω από το δέρμα, για να απομακρύνονται το αίμα και τα υγρά της επέμβασης. Η αφύπνιση μπορεί να γίνει σε μονάδα εντατικής θεραπείας αν η διάρκεια είναι μεγάλη και έχει συμβεί απώλειας σημαντικής ποσότητας αίματος.

Μετά το χειρουργείο, πότε θα σηκωθώ ;


Σε 1-2 ημέρες από τη μέρα του χειρουργείου, θα σας βοηθήσει κάποιος να σηκωθείτε. Μέχρι τότε, πρέπει να κινείτε συνεχώς τα πόδια σας στο κρεβάτι και γενικά να μην είστε ακίνητοι, από φόβο μην πονέσετε ή χαλάσει κάτι στην επέμβαση.Μία από τις σοβαρότερες επιπλοκές σε κάθε χειρουργική επέμβαση είναι η φλεβική θρόμβωση στα πόδια και η πρόληψή της είναι η κίνηση των κάτω άκρων.

Για τον ίδιο λόγο : μη σταυρώνετε τα πόδια σας!

Μετεγχειρητική ακτινογραφία όπου φαίνεται η αφαίρεση ολόκληρου του σπονδύλου, η τοποθέτηση μεταλλικού κλωβού (cage) και ακολούθως η οπίσθια σπονδυλοδεσία
Τι θα γίνει μετά το χειρουργείο; ποια είναι τα επόμενα βήματα;


Η μετεγχειρητική πορεία ξεκινάει από τον θάλαμο (σπανίως το πρώτο βράδυ μπορεί ο ασθενής να μείνει στην μονάδα εντατικής θεραπείας) και περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των απωλειών αίματος και των διαταραχών ηλεκτρολυτών κλπ. Παρακολουθείται ο ασθενής για διάφορα σημεία όπως ο πυρετός, η εκροή του τραύματος στις παροχετεύσεις και η αντιμετώπιση πιθανών επιπλοκών πχ από το αναπνευστικό σύστημα.

Βασικό μέλημα κι εφ όσον έχει σταθεροποιηθεί η σπονδυλική στήλη, είναι η όσο το δυνατόν ταχύτερη κινητοποίηση για να ξεκινήσει η αποκατάσταση της βάδισης και να προληφθεί η φλεβική θρόμβωση. Σε βαριές περιπτώσεις με αδυναμία στα πόδια αυτό μπορεί να συνεχιστεί σε ειδικό Κέντρο Αποκατάστασης μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο.

Επίσης, ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας, αν ο όγκος είναι κακοήθης, τον ασθενή αναλαμβάνει και Ογκολογική ομάδα και μπορεί να ακολουθήσει ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπεία.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για για την αφαίρεση ενός όγκου σπονδυλικής στήλης ;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό. Η αντιμετώπιση των ασθενών με όγκο στη σπονδυλική στήλη γίνεται συνήθως από ομάδα που μπορεί να περιλαμβάνει και Ορθοπαιδικό, Γενικό χειρουργό ή Θωρακοχειρουργό (αν η προσπέλαση γίνει από την κοιλιά ή το θώρακα), Ογκολόγο, Φυσικοθεραπευτή, Ακτινοθεραπευτή κ.ο.κ. Γενικά τα χειρουργεία αυτά και η ακόλουθη αντιμετώπιση γίνεται σε μεγάλα οργανωμένα Νοσοκομεία.

* δείτε επίσης τις ενότητες όγκοι σπονδυλικής στήλης και νευροχειρουργικές επεμβάσεις. Επίσης την ενότητα σπονδυλική στήλη.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ