• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Ενέσεις (εγχύσεις) στη σπονδυλική στήλη

Οι ενέσεις (εγχύσεις) στη σπονδυλική στήλη χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με πόνο στη μέση και το πόδι. Η τεχνική είναι η χορήγηση κάποιων φαρμάκων (κορτιζόνη και τοπικό αναισθητικό) σε επιλεγμένα σημεία στη σπονδυλική στήλη, με σκοπό να βρεθεί το ακριβές σημείο του πόνου και ο ασθενής να σταματήσει να πονάει. Έτσι οι ενέσεις αυτές έχουν και διαγνωστικό αλλά και θεραπευτικό σκοπό.

Οι ενέσεις γίνονται μόνο με τοπική νάρκωση και με τη βοήθεια ακτινολογικού μηχανήματος. Η διαδικασία διαρκεί 15 περίπου λεπτά. Συνήθως ο πόνος υποχωρεί αμέσως, ή σε λίγες ώρες. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι προσωρινό ή μόνιμο, αλλά ακόμα και αν ο πόνος επανέλθει, μπορεί κανείς να επαναλάβει μέχρι 3 ενέσεις μέσα σε ένα χρόνο.

Η ένεση από μόνη της δεν είναι η οριστική λύση στο πρόβλημα της σπονδυλικής στήλης. Απλά, εξαφανίζει τον πόνο και έτσι δίνεται η δυνατότητα στον ασθενή να ξεκινήσει την φυσικοθεραπεία του, ενώ παράλληλα τον απαλλάσσει από την ανάγκη να παίρνει ισχυρά παυσίπονα και του δίνει την δυνατότητα να επιστρέψει στην δουλειά του γρηγορότερα.

Οι ενέσεις στη σπονδυλική στήλη γίνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και είναι σε γενικές γραμμές ασφαλείς και αποτελεσματικές, δηλ. έχουν ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών και βοηθούν ουσιαστικά τον ασθενή.Για μια ένεση στη σπονδυλική στήλη θα χρειαστεί παραμονή 2-3 ωρών στο Νοσοκομείο


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συχνές ερωτήσεις για τις ενέσεις στη σπονδυλική στήλη

Ποια είδη ενέσεων στη σπονδυλική στήλη υπάρχουν;


Υπάρχουν κυρίως 2 είδη ενέσεων (εγχύσεων):

1. επισκληρίδια ένεση (epidural injection), όπου το φάρμακο ενίεται μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα, έξω και γύρω από τα νεύρα

2. ένεση περιαρθρική (facet joint injection ή facet block), όπου το φάρμακο ενίεται στην περιοχή των αρθρώσεων της σπονδυλικής στήλης

3. ένεση στο νεύρο (nerve root injection ή root block), όπου το φάρμακο ενίεται γύρω από ένα συγκεκριμένο νεύρο

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνουν οι ενέσεις στη σπονδυλική στήλη; ποιες είναι οι ενδείξεις;


Για κάθε είδος ένεσης, υπάρχουν οι ανάλογες ενδείξεις:

1. η επισκληρίδια ένεση χρησιμοποιείται σε ασθενείς με πόνο στη μέση και στο πόδι που προκαλείται από κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ή οσφυϊκή στένωση

2. η περιαρθρική ένεση χρησιμοποιείται σε ασθενείς με πόνο στη μέση που οφείλεται σε οστεοαρθρίτιδα στη σπονδυλική στήλη και οσφυϊκή στένωση.

3. η ένεση στο νεύρο χρησιμοποιείται σε ασθενείς με πόνο στο πόδι που οφείλεται σε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Σχηματική αναπαράσταση όπου φαίνεται η ένεση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού στην περιοχή των αρθρώσεων της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (μέσης)
Αντί για τις ενέσεις αυτές, τι άλλη εναλλακτική λύση υπάρχει;


Μπορεί κανείς ανάλογα με την περίπτωση να επιλέξει τη φαρμακευτική αγωγή, τη φυσικοθεραπεία ή και το χειρουργείο.

Πόσο επείγον είναι να γίνει μία ένεση στη σπονδυλική στήλη; μπορώ να το αναβάλλω και για πόσο;


Οι ενέσεις στη σπονδυλική στήλη δεν γίνονται σε επείγουσα βάση. Εάν ένας ασθενής έχει λόγο επείγουσας αντιμετώπισης πχ παραλύει  στο πόδι του, τότε πρέπει να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Η ηλικία είναι αντένδειξη; δηλαδή, μπορεί να γίνει μία ένεση σε κάποιον που είναι πχ 75 ετών;


Η ένεση στη σπονδυλική στήλη γίνεται με τοπική αναισθησία και διαρκεί περίπου 15 λεπτά. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα ασφαλής, ακόμα και για μεγάλους ασθενείς με άλλα προβλήματα υγείας πχ στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, άσθμα κ.ο.κ.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
Σε ποιες περιπτώσεις δεν μπορεί να γίνει μία ένεση στη σπονδυλική στήλη; δηλαδή ποιες είναι οι αντενδείξεις;


Η ένεση στη σπονδυλική στήλη δεν μπορεί να γίνει σε ασθενείς με:

1. αλλεργία στα φάρμακα που χορηγούνται πχ στα τοπικά αναισθητικά

2. λοίμωξη, οπουδήποτε στο σώμα (θα περιμένει κανείς μέχρι να θεραπευτεί η λοίμωξη)

3. αντιπηκτικά φάρμακα πχ ασπιρίνη, Salospir, Plavix, Sintrom κλπ (θα διακοπεί το φάρμακο για λίγες ημέρες πριν από την ένεση, σε συνεννόηση με τον Καρδιολόγο που το δίνει)

Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για την ένεση στη σπονδυλική στήλη;


Αν έχετε κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πχ στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Καλό είναι να έχετε ένα χαρτί από το θεράποντα γιατρό σας (πχ Kαρδιολόγο) που να εξηγεί ακριβώς από τι πάσχετε, τι φάρμακα παίρνετε κλπ.

Ειδικά αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, Salospir, Plavix, Sintrom κλπ, αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει 5-7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία. Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον Καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.


Η περιαρθρική ένεση (facet block) όπως φαίνεται στο ακτινολογικό μηχάνημα
Με απλά λόγια, τι ακριβώς γίνεται σε μία ένεση στη σπονδυλική στήλη;


Στην αρχή μία νοσηλεύτρια θα σας τοποθετήσει έναν φλεβοκαθετήρα και έναν ορό, ενώ θα σας συνδέσουν και με ένα monitor για να ελέγχεται η πίεση, οι σφυγμοί και η οξυγόνωση του αίματος. Θα τοποθετηθείτε μπρούμυτα πάνω στο εξεταστικό κρεβάτι και θα σας γίνει τοπική αναισθησία.

Ο Nευροχειρουργός θα εντοπίσει το σημείο που πρέπει να γίνει η ένεση με ένα ακτινολογικό μηχάνημα. Κατόπιν θα χορηγήσει το μείγμα των φαρμάκων στο σημείο αυτό. Θα σηκωθείτε σιγά-σιγά και θα σας ζητηθεί να πείτε αν έχει εξαλειφθεί ο πόνος. Θα παραμείνετε συνδεδεμένος με το monitor για άλλα δέκα λεπτά. Στο Νοσοκομειο θα μείνετε για άλλες 2 περίπου ώρες.

Ποιες είναι οι επιπλοκές από την ένεση στη σπονδυλική στήλη;


Υπάρχει η πολύ μικρή πιθανότητα αλλεργίας, λοίμωξης, αιματώματος, ρήξης της μήνιγγας και τραυματισμού ενός νεύρου ή του μηνιγγικού σάκου. Σε γενικές γραμμές οι ενέσεις στη σπονδυλική στήλη είναι ασφαλείς και ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πρακτικά ελάχιστος.

Θα πονάω μετά; τι ενοχλήματα θα έχω μετά την ένεση;


Γενικά η ένεση στη σπονδυλική στήλη δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνη. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, θα υπάρξει μεγαλύτερος πόνος για 1-2 ημέρες μετά την ένεση.


Η ανακούφιση από τον πόνο στη μέση και το πόδι είναι είτε άμεση, είτε εμφανίζεται τις επόμενες ώρες


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Τις επόμενες ημέρες μετά την ένεση, σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω και να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν εμφανιστεί πρόβλημα με την περιοχή της ένεσης (αν ανοίξει, τρέχει κάποιο υγρό, πρηστεί ή κοκκινίσει) ή κάποιο καινούργιο νευρολογικό έλλειμμα πχ αδυναμία στα πόδια. Επίσης αν εμφανίσετε επίμονο πονοκέφαλο, πυρετό πάνω από 38 ή κάποια αντίδραση σε κάποιο από τα φάρμακα πχ εξάνθημα.

Η ένεση στη σπονδυλική στήλη λύνει οριστικά το πρόβλημα;


Συνήθως η ένεση στη σπονδυλική στήλη προσφέρει ανακούφιση για ένα χρονικό διάστημα πχ κάποιους μήνες. Μπορεί να κάνει κανείς μέχρι 3 ενέσεις μέσα σε ένα χρόνο. Σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών, μία ένεση αρκεί και δεν επανέρχεται ο πόνος.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2023, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ