• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Χειρουργείο ωλένιου νεύρου

Όπως αναφέρεται στην ενότητα ωλένια νευρίτιδα, ένδειξη για την επέμβαση υπάρχει όταν έχει αποτύχει η συντηρητική αγωγή και ο ασθενής έχει αδυναμία στο χέρι ή έντονα αισθητικά συμπτώματα δηλ. μούδιασμα   ή και πόνο στο χέρι.

Η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου είναι μια χειρουργική επέμβαση που γίνεται με τοπική ή γενική αναισθησία και έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τη συμπίεση του ωλενίου νεύρου. Η επέμβαση αυτή γίνεται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής και αποτελεσματική, δηλ. έχει ελάχιστο ποσοστό επιπλοκών και βοηθάει ουσιαστικά τον ασθενή.


Η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις και έχει ελάχιστες επιπλοκές


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συχνές ερωτήσεις για το χειρουργείο του ωλενίου νεύρου

Αν δεν κάνω την επέμβαση, από τι κινδυνεύω ;


Κινδυνεύετε από την μυϊκή αδυναμία δηλ. την παράλυση   κάποιων μυών στο χέρι, με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κάνετε λεπτές κινήσεις όπως γράψιμο, κούμπωμα-ξεκούμπωμα κλπ.

Πόσο επείγον είναι να χειρουργηθώ ; μπορώ να αναβάλλω την επέμβαση για μερικές ημέρες ;


Αν τα συμπτώματα είναι μόνο αισθητικά δηλ. πόνος   και μούδιασμα   στο χέρι, το χειρουργείο δεν είναι επείγον. Αν έχει αρχίσει η παράλυση των μυών του χεριού, όσο πιο γρήγορα γίνει η χειρουργική επέμβαση, τόσο πιο καλή θα είναι η αποκατάσταση και η λειτουργικότητα του χεριού.

Η ηλικία είναι αντένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση ; δηλαδή, μπορεί να χειρουργηθεί κάποιος αν είναι πχ 75 ετών ;


Η επέμβαση μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία, άρα δεν υπάρχει πρόβλημα με την ηλικία. Επίσης αν ο ασθενής δεν αντέχει, φοβάται η ενοχλείται από την ακινησία του χεριού, μπορεί να γίνει ελαφρά ενδοφλέβια νάρκωση (sedation) για να ηρεμήσει.

Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό ;


Αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη κλπ, αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει λίγες ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, είτε μέσα στο χειρουργείο είτε μετεγχειρητικά.

Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.


Σχηματική αναπαράσταση της επέμβασης για την ωλένια νευρίτιδα. Ο νευροχειρουργός κάνει μια τομή στο δέρμα στην περιοχή του αγκώνα, βρίσκει το ωλένιο νεύρο και αφαιρεί οτιδήποτε πιέζει το νεύρο.
Η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση ;


Η αποσυμπίεση του ωλενίου διαρκεί 1-2 ώρες και το χέρι πρέπει να είναι εντελώς ακίνητο σ’ αυτό το διάστημα. Αν ο ασθενής αντέχει την ακινησία, η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία. Αλλιώς επιλέγεται από πριν η γενική νάρκωση. Επίσης, μπορεί να γίνει η μέση λύση της ελαφράς ενδοφλέβιας νάρκωσης (sedation) όπου δεν υπάρχει διασωλήνωση.

Ποιες είναι οι επιπλοκές από αυτή την επέμβαση ;


Η αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου είναι μια από τις συχνότερες επεμβάσεις και έχει ελάχιστες επιπλοκές, όπως η μόλυνση του τραύματος και το αιμάτωμα.

Πως θα είμαι μετά το χειρουργείο ; θα δω αμέσως κάποιο αποτέλεσμα ;


Θα έχει υποχωρήσει το μούδιασμα   και νιώσετε το χέρι σας πιο ελεύθερο. Το χέρι θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και θα επανέλθει στο φυσιολογικό μετά από λίγες ημέρες ή εβδομάδες.

Τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο, σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω και να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου ;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας αν εμφανιστεί πρόβλημα με το τραύμα (αν ανοίξει, τρέχει κάποιο υγρό, πρηστεί ή κοκκινίσει) ή αδυναμία στο χέρι.Επίσης αν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38 ή κάποια αντίδραση σε κάποιο από τα φάρμακα πχ εξάνθημα.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την αποσυμπίεση του ωλενίου νεύρου ;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

*δείτε επίσης την ενότητα ωλένια νευρίτιδα.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ