Συμπτώματα » ελάττωση της όρασης


Τι μορφή μπορεί να πάρει η ελάττωση της όρασης που σχετίζεται με τα νευρολογικά και νευροχειρουργικά νοσήματα ;

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της απώλειας όρασης από το ένα μάτι ;

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της απώλειας όρασης που προσβάλλει και τα δύο μάτια ;


Τι μορφή μπορεί να πάρει η ελάττωση της όρασης που σχετίζεται με τα νευρολογικά και νευροχειρουργικά νοσήματα ;

Η όραση εκτός από τοπικά οφθαλμολογικά αίτια, μπορεί να επηρεαστεί και από νευρολογικές ή νευροχειρουργικές παθήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αιφνίδια, είτε σε χρόνια προοδευτική βάση, είτε με τη μορφή παροδικών επεισοδίων. Επίσης μπορεί να υπάρχει ελάττωση της όρασης στο ένα μάτι ή και από τα δύο μάτια ταυτόχρονα. Τέλος υπάρχει και το σύμπτωμα της διπλωπίας, που εξετάζεται σε διαφορετική ενότητα.

* σε κάθε περίπτωση, η διερεύνηση της απώλειας ή της ελάττωσης της όρασης στα νοσήματα αυτά, γίνεται από τον οφθαλμίατρο, σε συνεργασία με τον νευρολόγο ή το νευροχειρουργό.Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της απώλειας όρασης από το ένα μάτι ;

• παροδική απώλεια όρασης οφείλεται συνήθως σε ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο

• επώδυνη απώλεια όρασης, που εμφανίζεται αργά και δεν επανέρχεται πλήρως, οφείλεται συνήθως σε οπτική νευρίτιδα (βλ. την ενότητα πολλαπλή σκλήρυνση )

• αιφνίδιας έναρξης και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, οφείλεται συνήθως σε πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια ή σε κροταφική αρτηρίτιδα.


Αμφικροταφική ημιανοψία


Εικόνα 1 : το Παρίσι, όπως φαίνεται σε έναν ασθενή που παρουσιάζει αμφικροταφική ημιανοψία (σύμπτωμα που εμφανίζεται συχνά σε μεγάλα αδενώματα της υπόφυσης).Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της απώλειας όρασης που προσβάλλει και τα δύο μάτια ;

Η απώλεια της όρασης και στα δύο μάτια μπορεί να οφείλεται σε :

• οίδημα οπτικής θηλής που σημαίνει αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση από διάφορα αίτια πχ όγκος εγκεφάλου

• πίεση των οπτικών νεύρων στο επίπεδο του οπτικού χιάσματος όπως τυπικά συμβαίνει στα αδενώματα της υπόφυσης

• βλάβη των οπτικών νεύρων σε άλλα σημεία του εγκεφάλου από διάφορα αίτια πχ όγκους εγκεφάλου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.ο.κ.► δείτε επίσης τις ενότητες διπλωπία, όγκοι εγκεφάλου και αδενώματα της υπόφυσης.

* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2020, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::