• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Οσφυϊκή μικροδισκεκτομή

Η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή είναι η επέμβαση για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου) στη μέση. Μικροδισκεκτομή είναι η αφαίρεση (ενός τμήματος) του δίσκου με το χειρουργικό μικροσκόπιο. Ο στόχος είναι η αποσυμπίεση του νεύρου, το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να σταματήσει ο πόνος (ισχιαλγία) και να αποφευχθεί η παράλυση του ποδιού.

Η μικροδισκεκτομή είναι από τα πιο κοινά χειρουργεία της σπονδυλικής στήλης, γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 1 περίπου ώρα. Τα αποτελέσματα είναι γενικώς εξαιρετικά, πρόκειται δηλαδή για μια επέμβαση δοκιμασμένη, ασφαλή και αποτελεσματική.

Για την μικροδισκεκτομή στη μέση θα χρειαστεί να παραμείνετε ένα μόνο βράδυ στο Νοσοκομείο 


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συχνές ερωτήσεις για την οσφυϊκή μικροδισκεκτομή

Κάθε κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου θέλει χειρουργείο ;


Όχι. Όπως έχει αναφερθεί στην ενότητα οσφυϊκή δισκοκήλη, οι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση είναι ο πόνος στο πόδι που δεν αντιμετωπίζεται με συντηρητικά μέσα και η αδυναμία (παράλυση) του ποδιού.

videovideovideovideovideovideovideovideovideovideovideo
Αν δεν κάνω την επέμβαση, από τι κινδυνεύω ;


Η απάντηση εξαρτάται από το βασικό σύμπτωμα :

1 αν πονάει το πόδι, ο κίνδυνος είναι ο πόνος να γίνει χρόνιος δηλ. να μην αντιμετωπίζεται με τα συνήθη μέτρα (φάρμακα, ασκήσεις, φυσικοθεραπεία κλπ) και να παρεμβαίνει με αρνητικό τρόπο στην ποιότητα ζωής του ασθενούς δηλ να εμποδίζει την προσωπική και επαγγελματική ζωή του. Ασθενείς με χρόνιο πόνο ( αδρά πάνω από 3 μήνες ) εμπλέκονται σε ένα φαύλο κύκλο όπου ο πόνος επηρεάζει το συναίσθημα τους (κατάθλιψη) και αυτό προκαλεί από μόνο του ακόμα δυνατότερο πόνο.

2 αν υπάρχει παράλυση του ποδιού, ο κίνδυνος είναι η χρόνια πίεση πάνω στο νεύρο να προκαλέσει μόνιμη βλάβη και η παράλυση να γίνει μόνιμη οπότε ο ασθενής, ανάλογα με ποιοι μύες επηρεάζονται μπορεί να περπατάει κουτσαίνοντας, να σέρνει το πόδι, να πέφτει εύκολα κλπ

3 επίσης, όσο καθυστερεί κανείς τη χειρουργική επέμβαση, τόσο επιδεινώνονται οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις στη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα και η επέμβαση να γίνεται δυσκολότερη και η αποκατάσταση να είναι πιο χρονοβόρος.


Το συμπέρασμα είναι ότι όταν υπάρχει μία από τις ενδείξεις για μικροδισκεκτομή (δηλ. σοβαρός πόνος ή και αδυναμία στο πόδι), η επέμβαση καλό είναι να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν.

Πόσο επείγον είναι να χειρουργηθώ ; μπορώ να αναβάλλω την επέμβαση για μερικές ημέρες ;


Και πάλι η απάντηση έχει σχέση με τα συμπτώματα :

• αν υπάρχει μόνο ισχιαλγία χωρίς μυϊκή αδυναμία, η επέμβαση μπορεί να καθυστερήσει αλλά όχι απεριόριστα. Όπως εξηγήθηκε παραπάνω, καθυστέρηση δεν λύνει ποτέ το πρόβλημα, αντιθέτως κάνει την επέμβαση δυσκολότερη και την αποκατάσταση μακροχρόνια. Συμπέρασμα : η μικροδισκεκτομή πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες

• αν υπάρχει μυϊκή αδυναμία στο πόδι (δηλ. έχει αρχίσει να παραλύει) η επέμβαση πρέπει να γίνει γρήγορα για να αντιστραφεί η παράλυση. Συμπέρασμα : η μικροδισκεκτομή πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.

• τέλος, στην σπάνια περίπτωση που υπάρχει ιππουριδική συνδρομή, δηλ. αδυναμία (παράλυση) και στα 2 πόδια, διαταραχές ούρησης και μούδιασμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα δηλ. μέσα στις επόμενες ώρες.

Μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης (ΟΜΣΣ) που δείχνει δισκοκήλη Ο4-Ο5


Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό ;


Αν έχετε κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πχ στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Καλό είναι να έχετε ένα χαρτί από το θεράποντα γιατρό σας (πχ καρδιολόγο) που να εξηγεί ακριβώς από τι πάσχετε, τι φάρμακα παίρνετε κλπ.Ειδικά αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη κλπ, αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει 5-7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, είτε μέσα στο χειρουργείο είτε μετεγχειρητικά.Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.Οι καπνιστές καλό είναι να σταματήσουν (ή στην ανάγκη να ελαττώσουν) το κάπνισμα, τις ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.




videovideovideo
Τι εξετάσεις θα γίνουν πριν το χειρουργείο ;


Θα γίνουν οι συνήθεις προεγχειρητικές εξετάσεις δηλ. :

• αιματολογικές εξετάσεις
• ακτινογραφία θώρακος
• ηλεκτροκαρδιογράφημα
• καρδιολογική εξέταση.

Την μέρα πριν την επέμβαση μπορώ να φάω ότι θέλω ; να καπνίσω ;


Ναι, μπορείτε να φάτε ότι θέλετε μέχρι το βράδυ. Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
Τι θα κάνω με τα φάρμακα που παίρνω ; θα τα παίρνω μόνος μου ;


Κατ’ αρχήν όταν έρθετε στο Νοσοκομείο θα ενημερώσετε λεπτομερώς το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ποια είναι και σε τι δόσεις. Αν δεν τα θυμάστε, καλό είναι να τα έχετε σημειώσει από πριν σε ένα χαρτί. Από κει και πέρα, δεν πρέπει πάρετε μόνος σας κανένα φάρμακο, ούτε καν ένα Depon. Θα ζητάτε ότι θέλετε από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Με απλά λόγια, τι ακριβώς γίνεται σε αυτή την επέμβαση ;


Αρχικά και αφού γίνει η γενική νάρκωση, θα σας τοποθετήσουν σε πρηνή θέση (μπρούμυτα) πάνω στο χειρουργικό τραπέζι. Στη συνέχεια :

• θα γίνει μία τομή στο δέρμα
• θα αποκολληθούν οι μύες από τη σπονδυλική στήλη
• με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου και τις τεχνικές της μικροχειρουργικής, θα ανοιχθεί ένα μικρό παράθυρο στη σπονδυλική στήλη με διάμετρο 2 Χ 2 εκατοστά. Μέσα από αυτό τον εξαιρετικά μικρό χώρο αφαιρείται οτιδήποτε πιέζει το νεύρο (δίσκος, οστεόφυτα, σύνδεσμοι)
• κατόπιν το νεύρο σταδιακά θα απελευθερωθεί
• τέλος, γίνεται η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος. Μεγάλη σημασία έχει η αισθητική φροντίδα του τραύματος – όπου οι συνθήκες το επιτρέπουν, γίνεται η ειδική ενδοδερμική ραφή.

Πόσο μεγάλη θα είναι η τομή ;


Η τομή για την επέμβαση αυτή είναι 4-5 εκατοστά.

Ποιες είναι οι επιπλοκές από αυτή την επέμβαση ;


Για την χειρουργική επέμβαση αυτή ισχύουν οι επιπλοκές της χειρουργικής της σπονδυλικής στήλης. Σε γενικές γραμμές η μικροδισκεκτομή είναι ασφαλής επέμβαση, όταν γίνεται με τις μεθόδους της μικρονευροχειρουργικής.Σε νέους και υγιείς ανθρώπους (δηλ. χωρίς σοβαρά παθολογικά προβλήματα), ο κίνδυνος επιπλοκών είναι πρακτικά ελάχιστος.

Αυτή η χειρουργική επέμβαση λύνει οριστικά το πρόβλημα ;


Αν ένας ασθενής χειρουργηθεί σ ένα διάστημα πχ Ο4-Ο5 και αφαιρεθεί το κομμάτι του δίσκου που προεξέχει (κήλη), τότε υπάρχει μικρή πιθανότητα υποτροπής δηλ να εμφανιστεί το ίδιο πρόβλημα ξανά, είτε στο ίδιο διάστημα είτε σε άλλο πχ στο Ο5-Ι1.




Μετά την αναγνώριση του νεύρου που πιέζεται κάτω από το χειρουργικό μικροσκόπιο, αφαιρείται με προσοχή το κομμάτι του δίσκου που προεξέχει (κήλη)
Πως θα είμαι μετά το χειρουργείο ; θα δω αμέσως κάποιο αποτέλεσμα ;


Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης, θα παραμείνετε στον θάλαμο ανάνηψης για λίγη ώρα. Όταν ο αναισθησιολόγος θα βεβαιωθεί ότι είστε εντάξει, θα μεταφερθείτε στο δωμάτιό σας.Σ’ ότι αφορά στα συμπτώματα :

• ο πόνος του ποδιού φεύγει αμέσως μετά το χειρουργείο

• το μούδιασμα στο πόδι θα φύγει αργότερα δηλ. σε ώρες, μέρες ή και εβδομάδες. Σε μερικούς ασθενείς με χρόνια πίεση πάνω στο νεύρο, το μούδιασμα στο πόδι μπορεί να παραμείνει, έστω και ελαττωμένο. Αυτός είναι άλλος ένας λόγος που η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνεται όσο το δυνατόν ταχύτερα, όταν τεθεί η ένδειξη από το νευροχειρουργό

• αν υπάρχει αδυναμία στο πόδι, θα φύγει με την ταχύτητα που εγκαταστάθηκε. Αν ένας ασθενής έχει παράλυτο το πόδι του για 3 εβδομάδες, θα αργήσει περισσότερο σε σχέση με κάποιον που χειρουργείται 5 ημέρες μετά την έναρξη της αδυναμίας. Επίσης, αν η πίεση στο νεύρο είναι χρόνια, δεν είναι βέβαιη η αποκατάσταση του νεύρου κατά 100%.


Αν το χειρουργείο είναι το πρωί, θα μπορείτε να σηκωθείτε και να περπατήσετε το απόγευμα της ίδιας ημέρας


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Θα μπορώ να περπατάω μετά το χειρουργείο; θα μπορώ να ανέβω σκάλες ;


Όχι μόνο θα μπορείτε από την πρώτη ημέρα αλλά πρέπει και να περπατάτε, όσο αντέχει το σώμα σας.

Τι φάρμακα θα πάρω μετά το χειρουργείο και για πόσο καιρό ;


Θα πάρετε μόνο παυσίπονα για λίγες ημέρες.

Μετά το χειρουργείο, πότε θα μπορώ να οδηγώ ;


Έχει διαπιστωθεί ότι μετά από ένα χειρουργείο σπονδυλικής στήλης, δεν είναι εύκολο να αντιδράσει κανείς σαν οδηγός με σωστό τρόπο αν πχ πεταχτεί μπροστά του ένα μικρό παιδί. Καλό είναι να έχουν περάσει 6 εβδομάδες από το χειρουργείο.

Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου ;


Εξαρτάται από το είδος της δουλειάς σας : αν είναι χειρωνακτική ή δουλειά γραφείου. Κατά μέσο όρο οι ασθενείς παίρνουν 1 μήνα άδεια μετά από ένα χειρουργείο μικροδισκεκτομής. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να το συζητήσετε με το νευροχειρουργό σας.

Από πότε θα επιτρέπεται να σηκώνω βάρη ;


Μπορεί κανείς να σηκώσει ένα μικρό βάρος πχ μία τσάντα, αμέσως μετά το χειρουργείο. Αν πρόκειται για μεγάλο βάρος, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 3 μήνες. Σε κάθε περίπτωση, θα συνεννοηθείτε με το νευροχειρουργό σας.

Από πότε θα μπορώ να κάνω γυμναστική ; σπορ ;


Αν είναι μία χαλαρή αεροβική άσκηση όπως το περπάτημα, μπορεί να την κάνει κανείς αμέσως μετά το χειρουργείο. Ειδικά η κολύμβηση θεωρείται η καλύτερη άσκηση και μπορεί να την αρχίσει κανείς μετά την αφαίρεση των ραμμάτων, αρκεί το νερό να μην είναι κρύο. Αν η άσκηση είναι εντατική, αναερόβια ή περιλαμβάνει φόρτιση της σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει να έχουν περάσει 3-6 μήνες.

Ο νευροχειρουργός θα σας ξαναδεί δύο εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο, σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω και να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου ;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας :

1. αν υπάρξει πρόβλημα με το τραύμα (αν ανοίξει, τρέχει κάποιο υγρό, πρηστεί ή κοκκινίσει)

2. αν εμφανιστεί ένα σύμπτωμα που δεν είχατε πριν από το χειρουργείο πχ αδυναμία στα πόδια

3. αν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38

4. αν έχετε κάποια αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα πχ εξάνθημα

5. τέλος, αν εμφανίσετε αιφνίδιο πόνο ή πρήξιμο στη γάμπα : υπάρχει πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την επέμβαση δισκοκήλης στη μέση ;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

* δείτε επίσης τις ενότητες οσφυϊκή δισκοκήλη και χειρουργείο στη μέση. Επίσης την ενότητα σπονδυλική στήλη και τον πόνο στη μέση.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ