• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Τοποθέτηση αντλίας μπακλοφένης

Το χειρουργείο αυτό έχει ένδειξη σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλική παράλυση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις σπονδυλικής στήλης κ.ο.κ. Στην επέμβαση αυτή τοποθετείται μία αντλία στην περιοχή της κοιλιάς (κάτω από το δέρμα) και με ένα σωληνάκι διοχετεύει την μυοχαλαρωτική ουσία μπακλοφένη στο κεντρικό νευρικό σύστημα για να αντιμετωπιστεί η σπαστικότητα.

Η αντλία γεμίζει με μπακλοφένη και απελευθερώνει με μεγάλη ακρίβεια την ποσότητα που χρειάζεται ο ασθενής. Κάθε 2-3 μήνες οπότε αδειάζει, γίνεται εκ νέου γέμισμα με μία ένεση στην κοιλιά. Η επέμβαση είναι δοκιμασμένη, γίνεται σε ανθρώπους νέους και μέσης ηλικίας και είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής και αποτελεσματική, δηλ. έχει σχετικά μικρό ποσοστό επιπλοκών και βοηθάει ουσιαστικά τον ασθενή.


Η τοποθέτηση μιας αντλίας έχει στόχο την ανακούφιση των ασθενών από τη σπαστικότητα


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συχνές ερωτήσεις για την αντλία μπακλοφένης

Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει αυτή η επέμβαση ; ποιες είναι οι ενδείξεις της ;


Ένδειξη για την επέμβαση αυτή έχουν ασθενείς με σπαστικότητα από πολλαπλή σκλήρυνση, εγκεφαλική παράλυση, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κακώσεις σπονδυλικής στήλης κ.ο.κ. Ο ασθενής πρέπει απαραίτητα να έχει προηγουμένως δοκιμάσει την θεραπεία με μυοχαλαρωτικά από το στόμα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα (6-12 μήνες) και αν αυτό δεν του αρκεί ή δεν μπορεί να συνεχιστεί λόγω παρενεργειών, τότε είναι υποψήφιος για την τοποθέτηση της αντλίας. Αρχικά γίνεται η δοκιμασία έγχυσης μπακλοφένης και αν είναι επιτυχής, τοποθετείται η αντλία.

Τι είναι η δοκιμασία έγχυσης μπακλοφένης ;


Η δοκιμασία έγχυσης μπακλοφένης είναι ένα τεστ που γίνεται πριν από το χειρουργείο προκειμένου να αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι ο ασθενής θα επωφεληθεί από την τοποθέτηση της αντλίας. Συγκεκριμένα γίνεται ένεση μιας μικρής ποσότητας μπακλοφένης με οσφυονωτιαία παρακέντηση και παρακολουθείται ο ασθενής για κάποιες ώρες. Αν βελτιωθεί ουσιαστικά η σπαστικότητα, τότε η δοκιμασία είναι θετική και εγκρίνεται η χειρουργική επέμβαση.

Ποιες είναι οι αντενδείξεις αυτής της επέμβασης δηλ. πότε δεν μπορεί να γίνει ;


Δεν μπορεί να τοποθετηθεί αντλία έγχυσης μπακλοφένης :

• σε ασθενείς κάτω από 18 ή πάνω από 65 ετών

• σε ασθενείς που δεν έχουν τις αισθήσεις τους και δεν μπορούν να συναινέσουν στην χειρουργική επέμβαση

• σε γυναίκες εγκύους

• σε ασθενείς με ανατομικό κώλυμα στην ελεύθερη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στη σπονδυλική στήλη πχ συμφύσεις από προηγούμενη επέμβαση

• σε ασθενείς με καρδιακό βηματοδότη

• όταν υπάρχει φλεγμονή

• σε ασθενείς αλλεργικούς στην μπακλοφένη

• όταν υπάρχουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας πχ νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια

Συνήθως απαιτείται παραμονή 3 ημερών στο Νοσοκομείο για την επέμβαση αντλίας μπακλοφένης.

Ποιος είναι ο στόχος αυτής της χειρουργικής επέμβασης ;


Ο στόχος είναι η ανακούφιση των ασθενών από τη σπαστικότητα. Με τον τρόπο αυτό ένας ασθενής που περπατάει μπορεί να βαδίσει καλύτερα και ένας ασθενής σε αμαξίδιο μπορεί να ελέγξει τον κορμό και τη στάση του σώματός του. Επίσης, με το χειρουργείο αυτό ο ασθενής ανακουφίζεται σημαντικά από τους πόνους.

Τι προετοιμασία θα χρειαστεί για το χειρουργείο αυτό ;


Αν έχετε κάποιο σοβαρό παθολογικό πρόβλημα πχ στεφανιαία νόσο ή σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να έχει ρυθμιστεί. Καλό είναι να έχετε ένα χαρτί από το θεράποντα γιατρό σας (πχ καρδιολόγο) που να εξηγεί ακριβώς από τι πάσχετε, τι φάρμακα παίρνετε κλπ.Ειδικά αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος όπως ασπιρίνη, Salospir, Plavix, Sintrom κλπ, αυτά πρέπει να έχουν σταματήσει 5-7 ημέρες πριν από τη χειρουργική επέμβαση.

Ο λόγος είναι ότι μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγία, είτε μέσα στο χειρουργείο είτε μετεγχειρητικά. Αν είναι εντελώς απαραίτητο να πάρετε αυτά τα φάρμακα, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο που σας παρακολουθεί, να αντικατασταθούν από υποδόριες ενέσεις ηπαρίνης.

Τι θα κάνω με τα φάρμακα που παίρνω ; θα τα παίρνω μόνος μου ;


Κατ’ αρχήν όταν έρθετε στο Νοσοκομείο θα ενημερώσετε λεπτομερώς το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ποια είναι και σε τι δόσεις. Αν δεν τα θυμάστε, καλό είναι να τα έχετε σημειώσει από πριν σε ένα χαρτί. Από κει και πέρα, δεν πρέπει πάρετε μόνος σας κανένα φάρμακο, ούτε καν ένα Depon. Θα ζητάτε ότι θέλετε από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Θα χρειαστεί να δώσει κάποιος δικός μου αίμα ;


Όχι, η χειρουργική επέμβαση αυτή είναι γενικά αναίμακτη.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
Με απλά λόγια, τι ακριβώς γίνεται σε αυτή την επέμβαση ;


Μετά τη χορήγηση της γενικής αναισθησίας, ο ασθενής τοποθετείται στο πλάι. Αρχικά ανοίγεται μια τομή στην κοιλιά για να τοποθετηθεί η αντλία. Στη συνέχεια γίνεται οσφυονωτιαία παρακέντηση και εισάγεται το λεπτό σωληνάκι που μεταφέρει το φάρμακο στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τέλος η (μεταλλική) αντλία συνδέεται με το σωληνάκι το οποίο είναι φτιαγμένο από ένα μαλακό ελαστικό.

Ποιες είναι οι επιπλοκές από αυτή την επέμβαση ;


Για την χειρουργική επέμβαση αυτή ισχύουν οι γενικές επιπλοκές  της Νευροχειρουργικής. Ειδικά για την επέμβαση αυτή, ένα ζήτημα είναι να υπάρχει πρόβλημα με κάποιο από τα μέρη της αντλίας πχ το σωληνάκι να «τσακίσει» ή να φύγει από τη θέση του. Επίσης τον πρώτο καιρό μετά το χειρουργείο, πρέπει να βρεθεί η ιδανική δόση : ούτε πολύ μεγάλη (οπότε έχουμε συμπτώματα υπερδοσολογίας), ούτε πολύ μικρή οπότε έχουμε παραμονή της σπαστικότητας.


Πρόσθια ακτινογραφία κοιλίας όπου φαίνεται η αντλία και το σωληνάκι που πηγαίνει στη σπονδυλική στήλη.
Ποια είναι τα συμπτώματα της υπερδοσολογίας από μπακλοφένη ;


Τα συμπτώματα αυτά είναι :

• υπνηλία
• σπασμοί
πονοκέφαλος και ζάλη
• λιποθυμία
• δυσκολία στην αναπνοή

Τι θα έχω όταν βγω από το χειρουργείο ;


Θα έχετε δύο επιδέσμους, έναν στην κοιλιά και έναν πίσω στην μέση σας.

Τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο, σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω και να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου ;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας :

1. αν υπάρξει πρόβλημα με το τραύμα (αν ανοίξει, τρέχει κάποιο υγρό, πρηστεί ή κοκκινίσει)

2. αν εμφανιστεί ένα σύμπτωμα που δεν είχατε πριν από το χειρουργείο πχ αδυναμία στα πόδια

3. αν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38

4. αν έχετε κάποια αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα πχ εξάνθημα

5. τέλος, αν εμφανίσετε αιφνίδιο πόνο ή πρήξιμο στη γάμπα : υπάρχει πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης.


Μετά την έξοδο από το νοσοκομείο θα πάρετε παυσίπονα και ένα αντιβιοτικό για λίγες μέρες


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Σε ποιόν γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για για την αντλία μπακλοφένης ;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ