Παθήσεις » οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση


Με δύο λόγια τι είναι η σπονδυλολίσθηση ;

Σε τι οφείλεται η σπονδυλολίσθηση ;

Είναι συχνή η σπονδυλολίσθηση ;

Υπάρχουν δραστηριότητες που προδιαθέτουν σε ανάπτυξη σπονδυλολίσθησης ;

Τι συμπτώματα έχει η σπονδυλολίσθηση ;

Πως μπαίνει η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης ;

Ποια είναι η αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης ;

Ποια νευροχειρουργική επέμβαση γίνεται σε ασθενείς με σπονδυλολίσθηση ;

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση ;
Με δύο λόγια τι είναι η σπονδυλολίσθηση ;

Η σπονδυλολίσθηση είναι μια πάθηση στην οποία ένας σπόνδυλος ολισθαίνει (γλιστράει) πάνω στον γειτονικό του με αποτέλεσμα να πιέζονται τα νεύρα που διέρχονται από την περιοχή. Εκδηλώνεται με πόνο στη μέση, αλλά και στα πόδια. Όταν η σπονδυλολίσθηση είναι μεγάλη, χρειάζεται νευροχειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας.


Σε τι οφείλεται η σπονδυλολίσθηση ;

Η σπονδυλολίσθηση μπορεί να είναι συγγενής δηλ. να υπάρχει εκ γενετής ελάττωμα στην ένωση των 2 σπονδύλων. Επίσης μπορεί να είναι τραυματική δηλ. να εμφανιστεί μετά από ένα πέσιμο και χτύπημα στη μέση. Υπάρχει και η παθολογική σπονδυλολίσθηση, όπως πχ σε όγκους της σπονδυλικής στήλης.
Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις η σπονδυλολίσθηση είναι εκφυλιστική νόσος, δηλ. αποτελεί μέρος της συνολικής φθοράς της σπονδυλικής στήλης.


Είναι συχνή η σπονδυλολίσθηση ;

Η σπονδυλολίσθηση είναι συχνό εύρημα, ειδικά στις γυναίκες. Υπολογίζεται πως περίπου 9% των γυναικών έχουν έστω και μικρού βαθμού σπονδυλολίσθηση. Μικρότερο ποσοστό έχει κλινικά συμπτώματα.


Υπάρχουν δραστηριότητες που προδιαθέτουν σε ανάπτυξη σπονδυλολίσθησης ;

Έχει αναφερθεί ότι η σπονδυλολίσθηση είναι συχνότερη σε γυναίκες που ασχολούνται με δραστηριότητες που περιλαμβάνουν έκταση της σπονδυλικής στήλης, όπως η γυμναστική και το μπαλέτο.
Οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση

Εικόνα 1 : φαίνεται η πίεση πάνω στο νεύρο (μεγάλο βέλος) από την μετακίνηση του ενός σπονδύλου πάνω στον άλλον.Τι συμπτώματα έχει η σπονδυλολίσθηση ;

Ο ασθενής με σπονδυλολίσθηση εμφανίζει πόνο στη μέση, που επεκτείνεται και προς τα δύο πόδια. Ορισμένες φορές υπάρχει και μούδιασμα στα πόδια. Η στάση του σώματος είναι χαρακτηριστική : σκύβει προς τα μπρος και είναι σα να πάσχει από λόρδωση. Οι μύες των γλουτών σταδιακά ατροφούν και έτσι, όταν προσπαθεί να σηκωθεί από την καθιστή θέση, έχει τη μεγαλύτερη δυσκολία. Ο βήχας και το φτάρνισμα επιδεινώνουν τον πόνο. Τέλος, ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται «σα να γλιστράει» όταν σηκώνεται όρθιος.
Στην -πολύ συχνή- περίπτωση η σπονδυλολίσθηση είναι εκφυλιστική, συνυπάρχουν και τα συμπτώματα της οσφυϊκής στένωσης δηλ. διαλείπουσα χωλότητα. Σε πιο προχωρημένα στάδια εμφανίζεται αδυναμία στα πόδια και διαταραχές από την ούρηση.Πως μπαίνει η διάγνωση της σπονδυλολίσθησης ;

Η διάγνωση μπαίνει με απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι απλές ακτινογραφίες και η μαγνητική τομογραφία.


Ποια είναι η αντιμετώπιση της σπονδυλολίσθησης ;

Η σπονδυλολίσθηση αντιμετωπίζεται με :

• παρακολούθηση. Η μέθοδος επιλέγεται σε ασθενείς με ακτινολογική εικόνα σπονδυλολίσθησης, αλλά χωρίς συμπτώματα

• συντηρητική θεραπεία δηλ. ξεκούραση, φάρμακα, φυσικοθεραπεία και οσφυϊκό κηδεμόνα. Η μέθοδος επιλέγεται σε ασθενείς με περιοδικά και μικρής έκτασης συμπτώματα. Επίσης οι πάσχοντες πρέπει να αποφεύγουν τις δραστηριότητες που μπορεί να επιβαρύνουν την σπονδυλολίσθηση, όπως η άρση βάρους, η έντονη γυμναστική κλπ. Η συντηρητική θεραπεία γίνεται σε συνεννόηση με το φυσίατρο

• νευροχειρουργική επέμβαση. Η μέθοδος επιλέγεται σε ασθενείς με έντονα συμπτώματα, που δεν ανταποκρίνονται πια στη συντηρητική αγωγή. Ειδικά η επέμβαση ενδείκνυται σε ασθενείς με συμπτώματα έντονης πίεσης των νεύρων, όπως διαλείπουσα χωλότητα και αδυναμία στα πόδια.


Ποια νευροχειρουργική επέμβαση γίνεται σε ασθενείς με σπονδυλολίσθηση ;

Δεν υπάρχει μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Εξαρτάται από το αν η σπονδυλολίσθηση είναι εκφυλιστική ή όχι, τι συμπτώματα έχει κλπ.
Είναι απαραίτητη η λήψη σωστού ιστορικού, η λεπτομερής νευρολογική εξέταση και η μελέτη των κατάλληλων απεικονιστικών εξετάσεων.
Μπορεί ο νευροχειρουργός να επιλέξει την οσφυϊκή σπονδυλοδεσία, μόνη της είτε σε συνδυασμό με πεταλεκτομή ή μικροδισκεκτομή. Επίσης σε ήπιες περιπτώσεις σπονδυλολίσθησης μπορεί να μην χρειαστεί σπονδυλοδεσία αλλά ενδοδιαστηματική σταθεροποίηση με τεχνητό δίσκο (PLIF).


Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για την οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση ;

Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

* δείτε επίσης τις ενότητες πόνος στη μέση, οσφυϊκή δισκοκήλη, οσφυϊκή στένωση, οσφυϊκή σπονδυλοδεσία και οσφυϊκή μικροδισκεκτομή. Επίσης την ενότητα σπονδυλική στήλη.* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2020, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::