• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία


Τι εξετάζουμε με τη αξονική τομογραφία ;

Πρόκειται να εξεταστώ με αξονική τομογραφία. Πως γίνεται η εξέταση;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας ;

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας ;

Ποιες είναι οι άλλες χρήσεις της αξονικής τομογραφίας στις παθήσεις του Νευρικού συστήματος ;

Υπάρχουν επιπλοκές ;Τι εξετάζουμε με τη αξονική τομογραφία ;

Εξετάζουμε τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Η αξονική τομογραφία είναι ταχύτατη εξέταση για την άμεση διάγνωση μιας νευρολογικής πάθησης πχ της εγκεφαλικής αιμορραγίας, ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κ.ο.κ. Υπερέχει σαφώς στη διάγνωση των καταγμάτων.Πρόκειται να εξεταστώ με αξονική τομογραφία. Πως γίνεται η εξέταση;

Θα ξαπλώσετε σε ένα κρεβάτι, το οποίο μετακινείται προς την κεφαλή του αξονικού τομογράφου, που μοιάζει στο σχήμα με δαχτυλίδι. Η εξέταση διαρκεί ελάχιστα λεπτά και δεν θα πονέσετε ή θα καταλάβετε κάτι. Σε ειδικές περιπτώσεις, θα σας χορηγηθεί ενδοφλέβιο σκιαγραφικό – θα σας ρωτήσουν αν έχετε ιστορικό αλλεργίας.
Θα είστε μόνος σας μέσα στη αίθουσα του αξονικού τομογράφου, αλλά ο χειριστής θα σας μιλάει μέσα από την ενδοεπικοινωνία. Την ώρα της εξέτασης θα πρέπει να μείνετε εντελώς ακίνητοι. Μπορείτε να έχετε φάει κανονικά πριν από την εξέταση.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας ;

• η αξονική τομογραφία είναι ταχύτατη εξέταση
• δεν υπάρχει πρόβλημα με μεταλλικά ξένα σώματα
• υπερέχει σε ορισμένους τομείς πχ στη διάγνωση των καταγμάτων
• είναι πολύ πιο καλά ανεκτή εξέταση από τη μαγνητική τομογραφία - δεν υπάρχει θέμα κλειστοφοβίας
• δικαιολογείται από τα περισσότερα Ταμεία, καθώς είναι σχετικά φθηνή εξέταση.Αξονική τομογραφία

Εικόνα 1 : αξονική τομογραφία.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της αξονικής τομογραφίας ;

1. η αξονική τομογραφία έχει ακτινοβολία Χ. Άρα πρέπει να αποφεύγεται σε εγκύους
2. η αξονική τομογραφία δεν έχει την ακρίβεια της μαγνητικής τομογραφίας για ορισμένα νοσήματα πχ στην πολλαπλή σκλήρυνση, στην δισκοκήλη, τους όγκους σπονδυλικής στήλης κ.ο.κ.Ποιες είναι οι άλλες χρήσεις της αξονικής τομογραφίας στις παθήσεις του Νευρικού συστήματος ;

Ο αξονικός τομογράφος μπορεί με το κατάλληλο λογισμικό να διαγνώσει τις παθήσεις των αγγείων (αξονική αγγειογραφία ή CTA). Επίσης υπάρχει η αξονική μυελογραφία, στην οποία εγχέεται σκιαγραφικό μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό στη σπονδυλική στήλη. Τέλος οι νέας γενιάς αξονικοί τομογράφοι, μπορούν να κάνουν τρισδιάστατη ανασύνθεση (3D-reconstruction) και να δει κανείς τη σπονδυλική στήλη σε 3 διαστάσεις.Υπάρχουν επιπλοκές ;

Η επιπλοκή είναι ο χορήγηση ακτινοβολίας Χ. Αν κάποιος κάνει μια εξέταση στη ζωή του, ο κίνδυνος από την ακτινοβολία είναι πρακτικά ελάχιστος, αλλά αν γίνουν πολλές αξονικές στη ζωή ενός ανθρώπου, η ακτινοβολία αθροίζεται και ο κίνδυνος καρκινογένεσης (καρκίνος πνεύμονα, λευχαιμία κλπ) αυξάνεται.
Συνεπώς, η αξονική τομογραφία πρέπει να γίνεται μόνο όταν το προσδοκώμενο όφελος είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από την βλάβη που προκαλείται.
Παράδειγμα : πολύ συχνά εξετάζονται ασθενείς με ένα χτύπημα στο κεφάλι στα Επείγοντα των Νοσοκομείων και ζητούν επίμονα να εξεταστούν με αξονική τομογραφία εγκεφάλου, «για να είναι σίγουροι» ή επειδή «κάποιος τους το σύστησε» κ.ο.κ.
Η αξονική τομογραφία γίνεται μόνο με αυστηρές ιατρικές ενδείξεις που τίθενται από το νευροχειρουργό και όχι για να καθησυχαστεί ο ασθενής. Αυτό ισχύει ειδικά σε παιδιά και νέους ασθενείς.

* στις περιπτώσεις που χορηγείται ενδοφλέβιο σκιαγραφικό, υπάρχει ο και κίνδυνος της αλλεργίας, που μπορεί να είναι ένα απλό εξάνθημα μέχρι σοβαρή αλλεργική αντίδραση, με πτώση της πίεσης και δύσπνοια (αλλεργικό σοκ).* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ