• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές » νευροφυσιολογικός έλεγχος


Από τι αποτελείται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ;

Που χρησιμοποιείται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ;

Τι πρέπει να πω στο γιατρό που θα με εξετάσει με το νευροφυσιολογικό έλεγχο ;

Πως ακριβώς γίνεται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ;

Υπάρχουν επιπλοκές ;Από τι αποτελείται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ;

Τα νεύρα μπορεί κανείς να τα παρομοιάσει με καλώδια. Όπως τα καλώδια μεταφέρουν ηλεκτρικό ρεύμα, έτσι και τα νεύρα μεταφέρουν ηλεκτρικά σήματα από (ή προς) τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό.
Υπάρχουν νεύρα αμιγώς κινητικά (που μεταφέρουν την εντολή από τον εγκέφαλο ή το νωτιαίο μυελό στους μύες, για να γίνει μια κίνηση), νεύρα αμιγώς αισθητικά (που μεταφέρουν τις διάφορες μορφές αισθητικότητας πχ πόνο, ζεστό και κρύο κ.ο.κ. από τους υποδοχείς πχ του δέρματος, στον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό) και νεύρα μεικτά, που έχουν και κινητικό και αισθητικό τμήμα.
Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα στο νευρικό σύστημα, με τον ίδιο τρόπο που το ηλεκτροκαρδιογράφημα «μετράει» την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.
Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος αποτελείται από δύο μέρη :

1. το ηλεκτρομυογράφημα (electromyogram ή EMG) που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα των μυών

2. το ηλεκτρονευρογράφημα ή μελέτη νευρικής αγωγιμότητας (nerve conduction studies) που μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα κατά μήκος των νευρών.

* ορισμένες φορές χρησιμοποιείται λανθασμένα ο όρος ηλεκτρομυογράφημα για να περιγράψει το σύνολο της εξέτασης δηλ. ολόκληρο το νευροφυσιολογικό έλεγχο.Που χρησιμοποιείται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ;

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος χρησιμοποιείται σε ένα πλήθος περιπτώσεων :

• σε νόσους των μυών πχ μυασθένεια, μυϊκή δυστροφία
• όταν ψάχνουμε την αιτία της παράλυσης σε ένα μυ ή σε ομάδα μυών
• όταν ερευνάται το μούδιασμα στα χέρια ή τα πόδια
• όταν τίθεται θέμα πίεσης ενός νεύρου πχ σε οσφυϊκή δισκοκήλη, σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα κ.ο.κ.
• όταν υπάρχει πίεση του νωτιαίου μυελού πχ σε αυχενική μυελοπάθεια
• σε παθήσεις νευρικών πλεγμάτων.

Ο νευροφυσιολογικός έλεγχος

Εικόνα 1 : ο νευροφυσιολογικός έλεγχος χρησιμοποιείται πχ για να βρεθεί αν η πτώση άκρου ποδός οφείλεται σε πάρεση περονιαίου νεύρου ή σε οσφυϊκή δισκοκήλη.

Τι πρέπει να πω στο γιατρό που θα με εξετάσει με το νευροφυσιολογικό έλεγχο ;

θα πρέπει να αναφέρετε :

1. αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την πήξη του αίματος πχ ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη
2. αν παίρνετε φάρμακα που επηρεάζουν την κινητικότητα πχ μυοχαλαρωτικά, αντιχολινεργικά
3. αν έχετε βηματοδότη
4. αν έχετε κάνει ενέσεις botox.Πως ακριβώς γίνεται ο νευροφυσιολογικός έλεγχος ;

Το ηλεκτρομυογράφημα : δυο ηλεκτρόδια τοποθετούνται πάνω σ’ ένα μυ. Το ένα είναι ένας επίπεδος δίσκος και το άλλο είναι μια αποστειρωμένη βελόνα που εισάγεται στο μυ. Το μηχάνημα καταγράφει την ηλεκτρική δραστηριότητα τους μυός σε ηρεμία και μετά θα σας ζητηθεί να κουνήσετε πχ το χέρι δηλ. να κάνετε σύσπαση στο μυ, για να καταγραφεί η ηλεκτρική δραστηριότητα στην κίνηση. Θα ακούτε τους ήχους της καταγραφής και θα τους βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή.

Η μελέτη νευρικής αγωγιμότητας : τοποθετούνται ηλεκτρόδια πάνω πχ στον πήχη και δίνεται ηλεκτρικό ερέθισμα στο νεύρο. Θα δείτε το μυ να συσπάται και θα καταγραφεί η ηλεκτρική δραστηριότητα. Θα ακούτε τους ήχους της καταγραφής και θα τους βλέπετε στην οθόνη του υπολογιστή.

* η εξέταση διαρκεί 1-2 ώρες, ανάλογα με το τι ζητάμε κάθε φορά και ποιοί μύες ή ποια νεύρα θα εξεταστούν.Υπάρχουν επιπλοκές ;

Πρακτικά όχι. Αναφέρεται ο κίνδυνος μόλυνσης και η δημιουργία ενός μικρού αιματώματος, από την εισαγωγή της βελόνας στο μυ, αλλά η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι ελάχιστη.
Ορισμένοι ασθενείς βρίσκουν δυσάρεστη την αίσθηση του ηλεκτρικού ερεθισμού, τα τινάγματα στους μύες κλπ. Αν πονάτε, μπορείτε να πάρετε ένα χάπι παρακεταμόλης.* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2023, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ