• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Ενημέρωση » Τέσσερις επίκαιρες ερωτήσεις προς το Νευρολόγο

Α. Καργάδου  |  17-10-2018



1) Οι ασθενείς με "σιωπηλά" εγκεφαλικά, πρέπει να πάρουν προληπτική αγωγή, για να αποτρέψουν την εκδήλωση ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου;


Πολλές φορές βλέπουμε στο ιατρείο ασθενείς που δεν αναφέρουν κάποιο σύμπτωμα αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου στο παρελθόν, αλλά στην αξονική ή μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου υπάρχουν ενδείξεις μικρών, "σιωπηλών" επεισοδίων. Τα ακτινολογικά αυτά σημεία είναι : μικρά έμφρακτα, διάσπαρτες εστίες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου και μικροαιμορραγίες (εναπόθεση αιμοσιδηρίνης).

Οι τελευταίες οδηγίες από την Αμερικάνικη Εταιρεία Καρδιακών και Εγκεφαλικών νόσων (American Heart Association/American Stroke Association) συνιστούν ότι στους ασθενείς αυτούς πρέπει να αντιμετωπιστούν όλοι οι παράγοντες κινδύνου για τα αγγεία (αρτ. υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, κάπνισμα, παχυσαρκία..) και ενδεχομένως να πάρουν προληπτικά φάρμακα κατά των εγκεφαλικών, σε συνεννόηση με το Νευρολόγο τους.



2) Οι αναστολείς της αντλίας των πρωτονίων αυξάνουν τον κίνδυνο της άνοιας σε μακροχρόνια χορήγηση;

Οι αναστολείς της αντλίας των πρωτονίων (proton pump inhibitors ή PPIs) όπως η ομεπραζόλη, είναι από τα πιο γνωστά φάρμακα στον κόσμο και χρησιμοποιούνται ευρέως για το έλκος, τη γαστρίτιδα, τις καούρες κ.ο.κ. Η χρήση τους για μικρό διάστημα, γενικά δεν παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Η μακροχρόνια όμως χρήση, φαίνεται ότι αυξάνει σ ένα βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Αυτό επιβεβαιώνει μια μεγάλη μελέτη με πάνω από 70.000 ασθενείς μεγάλης ηλικίας (άνω των 75 ετών) στη Γερμανία. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη στο παρακάτω link :

https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2487379



3) Τα αντικαταθλιπτικά SSRI αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικής αιμορραγίας ;

Τα γνωστά και στην Ελλάδα αντικαταθλιπτικά SSRI όπως παροξετίνη, φλουοξετίνη, σερτραλίνη κλπ, εκτός από τις γενικά γνωστές τους παρενέργειες, μπορεί σε ένα μικρό βαθμό να αυξήσουν την πιθανότητα αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Το ρίσκο μεγαλώνει ειδικά στις 30 πρώτες ημέρες χρήσης αλλά και όταν συγχορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα. Η μελέτη βρίσκεται στο παρακάτω link :

https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2588683


4) Ποιο αντιεπιληπτικό είναι καλύτερο στις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις;

Πολλές μελέτες τα τελευταία χρόνια αλλά και η τρέχουσα κλινική εμπειρία δείχνουν ότι η λεβετιρασετάμη είναι πιο ασφαλές, πιο εύκολο στη χορήγηση και ενδεχομένως πιο αποτελεσματικό φάρμακο από την φαινυτοίνη, στην πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων μετά από σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.



* Δείτε επίσης τις ενότητες αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση, άνοια



► καλέστε στο 210 - 640 3183 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με τη Νευρολόγο του Neurocenter.gr

* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ