• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Ενημέρωση » Οι νευρολογικές επιπλοκές της νόσου Covid-19

Α. Καργάδου | 25-02-2021


Ο κορονοϊός (SARS-CoV-2), όπως και οι συγγενείς ιοί (SARS και MERS) προσβάλλει σχετικά σπάνια το Νευρικό σύστημα. Ωστόσο επειδή ο νέος ιός εξαπλώθηκε σε εκατομμύρια ασθενείς σε όλο τον κόσμο (εξ ου και ο όρος πανδημία), εμφανίζονται τελικά χιλιάδες άνθρωποι που εμφανίζουν τέτοιες επιπλοκές. Μια μελέτη στο Lancet Neurology συνοψίζει τα μέχρι τώρα ευρήματα.Οι επιπλοκές αυτές εμφανίζονται σε 4 στους 5 ασθενείς με κορονοϊό και μπορεί να είναι:

- πονοκέφαλος αλλά και μυαλγίες (πόνοι στους μύς), κόπωση και αύξηση του ενζύμου CPK (κρεατινο-κινάση). Είναι η συχνότερη νευρολογική εκδήλωση της νόσου.

- μηνιγγίτιδα, με συμπτώματα πυρετό, πονοκέφαλο, αυχενική δυσκαμψία. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ENY) που λαμβάνεται με οσφυονωτιαία παρακέντηση- εγκεφαλίτιδα, με συμπτώματα σύγχυση, διέγερση, λήθαργο, επιληπτικές κρίσεις. Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία και ενδεχομένως ηλεκτροεγκεφαλογράφημα. Θεραπευτικά δοκιμάζεται η κορτιζόνη.

- εγκεφαλομυελίτιδα (ADEM) ή μυελίτιδα, με συμπτώματα παράλυση ποδιών ή και χεριών και ενδεχομένως αναπνευστική ανεπάρκεια και σύγχυση - λήθαργο. Η διάγνωση γίνεται με μαγνητική τομογραφία και εξέταση ΕΝΥ. Η θεραπεία είναι με ενδοφλέβια κορτιζόνη και ανοσοσφαιρίνη.

- σύνδρομο Guillain-Barre (οξεία πολυρριζονευροπάθεια), με συμπτώματα χαλαρή παράλυση των κάτω (ή και των άνω) άκρων, κατάργηση των αντανακλαστικών και ενδεχομένως αναπνευστική ανεπάρκεια. Η διάγνωση γίνεται με εξέταση ΕΝΥ και η θεραπεία είναι με ενδοφλέβια κορτιζόνη και ανοσοσφαιρίνη. Παραλλαγή του συνδρόμου είναι το σύνδρομο Miller-Fisher με διπλωπία και αστάθεια βάδισης (αταξία). - απώλεια της όσφρησης ή και της γεύσης, πολύ κοινό και γνωστό σύμπτωμα της νόσου, εμφανίζεται σε ποσοστό 85%

- αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εμφανίζεται κατά μέσο όρο 10 ημέρες μετά την έναρξη των αναπνευστικών συμπτωμάτων και έχει τη μορφή εγκεφαλικής αιμορραγίας αλλά και θρόμβωσης (στα πλαίσια της γενικής θρομβωτικής προδιάθεσης στους πάσχοντες από κορονοϊό). Εκδηλώνεται πιο συχνά σε ασθενείς άνω των 60 ετών και με συνοδά νοσήματα όπως αρτ. υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης κ.ο.κ. Για το λόγο αυτό στους ασθενείς με σοβαρή νόσο Covid δίνεται προληπτικά αντιπηκτική αγωγή.

- μακροχρόνιες επιπλοκές (μέρος του λεγομένου long Covid) εμφανίζονται στο ένα τρίτο των ασθενών που έχουν νοσήσει και είναι γνωσιακές διαταραχές (δυσκολία στην συγκέντρωση, τη μνήμη κλπ), τρόμος, δυσκολία στον ύπνο, άγχος ή κατάθλιψη, οπτικές διαταραχές (θόλωση), ανοσμία και αστάθεια στο περπάτημα.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της μελέτης στο παρακάτω link

https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(20)30221-0/fulltext

(ως γνωστόν όλες οι τρέχουσες μελέτες γύρω από το Covid διατίθενται στο ιντερνετ δωρεάν και σε πλήρη μορφή στο κοινό)

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ