• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Ενημέρωση » Αιμαγγείωμα σπονδύλου
Κ. Κωσταβάρας | 12-12-2022


Το σπονδυλικό αιμαγγείωμα είναι ο συχνότερος καλοήθης όγκος της σπονδυλικής στήλης. Υπολογίζεται ότι ένα 11% του γενικού πληθυσμού έχει έναν τέτοιο όγκο.

Συνήθως δεν προκαλεί κανένα σύμπτωμα και απλά βρίσκεται ως τυχαίο εύρημα σε μια μαγνητική   που κάνουμε για οσφυαλγία. Η εικόνα στις απλές ακτινογραφίες αλλά και στη μαγνητική μοιάζει με ύφασμα κοτλέ ή με κηρήθρα (honeycomb). Η πιθανότητα να προκαλέσει κάποιο σύμπτωμα έχει υπολογιστεί περίπου σε 1%.

Σε αυτές τις (πολύ σπάνιες) περιπτώσεις, το αιμαγγείωμα μπορεί να προκαλέσει πόνο στη μέση ή και νευρολογικά συμπτώματα πχ αδυναμία (παράλυση), μούδιασμα  ή και πόνο των ποδιών (δηλ ισχιαλγία). Συνήθως προηγείται ο πόνος και έπεται η νευρολογική εικόνα. Το αιμαγγείωμα βρίσκεται μέσα στο σώμα του σπονδύλου και μπορεί να μεγαλώσει. Αν φτάσει να ξεπεράσει τα όρια του σπονδυλικού σώματος και αρχίσει να μπαίνει μέσα στο σπονδυλικό σωλήνα, μπορεί να πιέσει το νωτιαίο μυελό και τα αντίστοιχα νεύρα.

Επίσης, μπορεί να έχουμε αυτόματο κάταγμα στο σπόνδυλο, με αιφνίδιο δυνατό πόνο στη μέση, διότι ο όγκος αλλοιώνει την υφή του σπονδύλου και τον καθιστά εύθρυπτο.

Ορισμένες φορές ο πόνος συνδέεται με μεγαλύτερη παροχή αίματος πχ στην εγκυμοσύνη ή κάνει διακυμάνσεις ακολουθώντας τον έμμηνο κύκλο. Δεν υπάρχει γνωστός τρόπος να υπολογιστεί η πορεία ενός αιμαγγειώματος στο χρόνο δηλ. αν θα μεγαλώσει ή θα παραμείνει το ίδιο.



Μαγνητική τομογραφία με αιμαγγείωμα (λευκό χρώμα) του τρίτου οσφυϊκού σπονδύλου.

Η εντόπιση είναι συνήθως στη θωρακική και στη οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης, ενώ στον αυχένα είναι ιδιαίτερα σπάνια. Σε αρκετές περιπτώσεις, συνυπάρχουν πάνω από ένας όγκοι σε έναν ασθενή.

Η θεραπεία συνιστάται μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις που προκαλείται έντονος πόνος (οσφυαλγία) ή κινδυνεύει η λειτουργία των κάτω άκρων. Ειδικά αν υπάρχει πόνος, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι προκαλείται όντως από το αιμαγγείωμα και όχι από άλλα, πιο απλά αίτια πχ μυϊκός τραυματισμός, δισκοκήλη  κλπ. Η θεραπεία μπορεί να είναι χειρουργική (συνήθως απαιτείται αφαίρεση του όγκου ή και ολόκληρου του σπονδύλου και σπονδυλοδεσία), ή με προσθήκη τσιμέντου (κυφοπλαστική), ενώ μπορεί να γίνει και εμβολισμός με αγγειογραφία, από ειδικό Νευρο-ακτινολόγο ή και Ακτινοθεραπεία.

Γενικά δεν χρειάζεται παρακολούθηση όταν βρεθεί ένα τυχαίο αιμαγγείωμα σε μια μαγνητική, εκτός αν οι διαστάσεις είναι μεγάλες και προκαλείται πόνος. Πιθανότητα εξαλλαγής σε κακοήθεια δεν υπάρχει.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ