Περιστατικά Ασθενών » Ασθενής 63 ετών, με σοβαρή δυσκολία στο περπάτημα (αυχενική μυελοπάθεια)


Το πρόβλημα : Ασθενής 63 ετών, παρουσιάζει σοβαρή αδυναμία στα πόδια και δυσκολία στο περπάτημα τα τελευταία 2 χρόνια. Υπάρχει επίσης αδυναμία στα χέρια, που εκδηλώνεται κυρίως σε λεπτές κινήσεις πχ γράψιμο. Πριν από 4 χρόνια υπέστη αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, από το οποίο είχε μείνει ήπια δεξιά ημιπάρεση. Ο ασθενής απέδιδε την αυξανόμενη δυσκολία στο περπάτημα στο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Άλλα προβλήματα υγείας : εκτός από το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, ο ασθενής είχε ένα επεισόδιο γαστρορραγίας από ασπιρίνη πριν από 20 χρόνια. Επίσης έπασχε από νεφρολιθίαση.

Νευρολογική εξέταση : ο ασθενής είχε έντονη σπαστικότητα και στα 4 άκρα, ιδίως δεξιά. Τα αντανακλαστικά του ήταν πολύ ζωηρά.

Διαγνωστικές εξετάσεις : ο ασθενής είχε μαζί του μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου, αυχένα, θωρακικής μοίρας και οσφύος (μέσης). Τα ευρήματα στην εξέταση του αυχένα, δικαιολογούσαν πλήρως την νευρολογική εικόνα : υπήρχε έντονη αυχενική σπονδύλωση / μυελοπάθεια σε 4 επίπεδα, με σοβαρό περιορισμό του σπονδυλικού σωλήνα και σήμα χρόνιας μυελοπάθειας (βλάβης του νωτιαίου μυελού).

Αντιμετώπιση : ο ασθενής υποβλήθηκε σε νευροχειρουργική επέμβαση στον αυχένα : έγινε αυχενική μικροδισκεκτομή σε 4 επίπεδα και στην θέση των φθαρμένων δίσκων, τοποθετήθηκαν τεχνητοί δίσκοι από τιτάνιο. Ο ασθενής εξήλθε την επομένη του χειρουργείου από το Νοσοκομείο με ένα μαλακό κολλάρο στον αυχένα. Δεν παρουσιάστηκαν μετεγχειρητικές επιπλοκές, εκτός από ένα ήπιο πόνο στο δεξί χέρι, που εξαλείφθηκε σε δέκα ημέρες. Το περπάτημά του βελτιώθηκε σημαντικά. Συστήθηκε ειδικό πρόγραμμα φυσικοθεραπείας. Σε επανεξέταση μετά από 3 μήνες, διαπιστώθηκε περαιτέρω βελτίωση και στα χέρια και στα πόδια.


Συμπέρασμα : με τη σωστή χρήση των τεχνικών της μικρονευροχειρουργικής, είναι δυνατόν να γίνουν εκτεταμένες επεμβάσεις στον αυχένα (σε 4 επίπεδα) και μάλιστα χωρίς να γίνει σπονδυλοδεσία με πλάκα και βίδες. Την επομένη του χειρουργείου ο ασθενής επέστρεψε στο σπίτι του, για να ξεκινήσει σε λίγες ημέρες το πρόγραμμα φυσικοθεραπείας.* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2018, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Website: My Internet :::