Περιστατικά Ασθενών » Άνδρας 52 ετών, με πονοκέφαλο, εμετό και δυσκολία στην ομιλία (χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα)


Το πρόβλημα : Άνδρας 52 ετών, παρουσιάζει πονοκέφαλο, εμετό και δυσκολία στην ομιλία τις τελευταίες ημέρες.

Άλλα προβλήματα υγείας : έχει χειρουργηθεί για κάκωση μηνίσκου.

Νευρολογική εξέταση : η νευρολογική εξέταση ήταν φυσιολογική, εκτός από διαταραχές στην ομιλία. Ο ασθενής συγκεκριμένα δυσκολευόταν στην εύρεση των λέξεων. Οι ανώτερες λειτουργίες (μνήμη, κρίση, συναίσθημα) ήταν φυσιολογικές. Η εξέταση στα χέρια και στα πόδια δεν ανέδειξε διαταραχές από την κινητικότητα, την αισθητικότητα και τα αντανακλαστικά. Τα κρανιακά νεύρα λειτουργούσαν ομαλά.
Συμπερασματικά, η νευρολογική εξέταση εντόπιζε το πρόβλημα στον εγκέφαλο.

Διαγνωστικές εξετάσεις : ο ασθενής έφερε μαζί του μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου η οποία ανέδειξε χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα δεξιά.

Αντιμετώπιση : το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα, όπως αναφέρεται και στη σχετική ενότητα, είναι ένα αιμάτωμα που αναπτύσσεται στη διάρκεια 3 και πλέον εβδομάδων μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι. Ο ασθενής είχε ερωτηθεί και δεν ανέφερε κάποιο χτύπημα τον τελευταίο καιρό. Επίσης, το είδος αυτό του αιματώματος εμφανίζεται συχνότατα σε ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών και σπάνια σε ασθενείς 52 ετών.
Συνεπώς, το αιμάτωμα αυτό δεν είναι τυπικό και θεωρήθηκε αρχικά αυτόματο και όχι τραυματικής αιτιολογίας. Αυτόματη δημιουργία αιματώματος στον εγκέφαλο και ειδικά σε νέους ανθρώπους, προκαλείται αρκετές φορές από ανεύρυσμα εγκεφάλου ή άλλη αγγειακή δυσπλασία. Για το λόγο αυτό, ο ασθενής υποβλήθηκε σε ψηφιακή αγγειογραφία εγκεφάλου, η οποία δεν ανέδειξε κάποιο εύρημα.
Ως προς την περαιτέρω αντιμετώπιση, ο ασθενής παρουσίαζε νευρολογικό έλλειμμα (δυσκολία στην ομιλία ) και το αιμάτωμα είχε πάχος περίπου 2 cm. Με βάση αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκε χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης του αιματώματος.
Ο ασθενής υποβλήθηκε σε παροχέτευση του αιματώματος με δύο κρανιοανατρήσεις (τρύπες), με τοπική αναισθησία. Εμφάνισε άμεση βελτίωση στην ομιλία και ένιωσε «για πρώτη φορά καθαρό το κεφάλι μετά από καιρό». Το εντυπωσιακό ήταν πως, θυμήθηκε κάποια χτυπήματα στο κεφάλι τους τελευταίους μήνες, στα οποία δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία και δεν ανέφερε πριν το χειρουργείο, αν και είχε ερωτηθεί επανειλημμένα.

Συμπέρασμα : σε έναν ηλικιωμένο ασθενή που παίρνει αντιπηκτικά φάρμακα και έχει χτυπήσει το κεφάλι του πριν από 1-2 μήνες, είναι λογικό και αναμενόμενο να εμφανιστεί ένα χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Σε κάθε άλλη, "μη τυπική" περίπτωση πχ σε νέους και υγιείς ανθρώπους, η αντιμετώπιση δεν πρέπει να είναι απλά η παροχέτευση του αιματώματος, αλλά και η διερεύνηση για πιθανή υποκείμενη αιτία.


* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2020, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::