• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Ενημέρωση » Φλεβική θρόμβωση και επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη


Φλεβική θρόμβωση και επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη


Κ. Κωσταβάρας | 11-12-2017


Η φλεβική θρόμβωση είναι μια από τις γνωστές επιπλοκές όλων των χειρουργικών επεμβάσεων που γίνονται με γενική αναισθησία. Η θρόμβωση εμφανίζεται στις χειρουργικές επεμβάσεις διότι και στην διάρκεια της εγχείρησης, αλλά και στην άμεση μετεγχειρητική περίοδο, τα πόδια παραμένουν ακίνητα και το αίμα λιμνάζει μέσα στις φλέβες των ποδιών και σχηματίζει θρόμβους.
Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ο θρόμβος που αναπτύσσεται στο πόδι να αποσπασθεί και με την κυκλοφορία του αίματος να εμβληθεί (δηλ να σφηνώσει) σε κάποιο μεγάλο αγγείο των πνευμόνων κι έτσι να γίνει αυτό που λέμε πνευμονική εμβολή.

Σε ποιες περιπτώσεις έχουμε αυξημένο κίνδυνο φλεβοθρόμβωσης ;

- μεγάλη ηλικία πχ πάνω από 65 ετών
- πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις
- τοκετός αλλά και λοχεία, ειδικά τον πρώτο μήνα
- κιρσοί στα κάτω άκρα
- πρησμένα πόδια, φλεβική ανεπάρκεια
- παχυσαρκία (ΒΜΙ > 25Kg/m2)
- χρήση αντισυλληπτικών ή θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης
- ιστορικό καρκίνου ή χημειο- / ακτινοθεραπείας
- ιστορικό αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου
- ιστορικό προηγηθείσας φλεβικής θρόμβωσης

Η πιθανότητα μαζικής πνευμονικής εμβολής είναι από 0,1% έως 0,8% για όλων των ειδών τις επεμβάσεις. Για ορισμένες επεμβάσεις πχ την αρθροπλαστική του ισχίου η πιθανότητα είναι πολύ μεγάλη (μέχρι 7%). Οι εγχειρήσεις στη σπονδυλική στήλη έχουν ένα σαφώς μικρότερο αλλά υπαρκτό ρίσκο.

Πως μπορεί κανείς να ελαττώσει την πιθανότητα θρόμβωσης και πνευμονικής εμβολής σε μια επέμβαση στη σπονδυλική στήλη ;

Υπάρχουν 3 τρόποι :

1) έγκαιρη κινητοποίηση. Σηκώνουμε τον ασθενή να περπατήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται, ακόμα και την ίδια την ημέρα της επέμβασης. Ειδικά στις “μικρές” επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης πχ οσφυϊκή μικροδισκεκτομή, επέμβαση στον αυχένα για δισκοκήλη ή μυελοπάθεια, αυτό γίνεται σχεδόν πάντα. Αλλά και σε μεγαλύτερες επεμβάσεις πχ σε μια σπονδυλοδεσία, ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει (με τη βοήθεια ενός φυσικοθεραπευτή) την επομένη του χειρουργείου.

2) μηχανικα μέσα. Εδω ανήκουν οι ελαστικές κάλτσες (είτε κνήμης, είτε μηρού, η αποτελεσματικότητα είναι περίπου η ίδια) αλλά και οι συσκευές διαλείπουσας συμπίεσης (IPC = intermittent pneumatic compression). Είναι πλαστικές “κάλτσες” που περιέχουν ασκούς που φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ασκώντας έτσι διαλειπόντως πίεση πάνω σε διάφορα σημεία των ποδιών και βοηθώντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος.

3) φάρμακα. Αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά μέσα που διαθέτουμε. Συνήθως χρησιμοποιείται κάποια ηπαρίνη χαμηλού μοριακού βάρους πχ ενοξαπαρίνη, 12-24 ώρες μετά το χειρουργείο. Το φάρμακο χορηγείται σε υποδόρια ένεση που γίνεται συνήθως στην κοιλιά.

Σε χειρουργικές επεμβάσεις χαμηλού κινδύνου για εμφάνιση φλεβικής θρόμβωσης, χρησιμοποιούμε τις 2 πρώτες μεθόδους (δηλ έγκαιρη κινητοποίηση και ελαστικές κάλτσες). Σε περιπτώσεις αυξημένου κινδύνου, προσθέτουμε και τις ενέσεις ηπαρίνης.


* δείτε επίσης την ενότητα επεμβάσεις στη μέση και σπονδυλική στήλη.

► καλέστε στο 210 - 640 3183 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με το Νευροχειρουργό του



* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ