Αρχική| Ορολογία| Ανατομία| Links| Sitemap| Επίσκεψη στο σπίτι| Διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές
Παθήσεις :: Σπονδυλική στήλη (γενικά)


Η σπονδυλική στήλη1. Aνατομία της σπονδυλικής στήλης

2. Συμπτώματα από τη σπονδυλική στήλη

- πόνος στον αυχένα (αυχεναλγία – αυχενικό)
- πόνος στη μέση (οσφυαλγία)
- πόνος στο πόδι (ισχιαλγία)
- πόνος στο χέρι (βραχιαλγία)
- διαταραχές ούρησης, αφόδευσης και σεξουαλικής λειτουργίας

3. Παθήσεις της σπονδυλικής στήλης

- αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
- οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου)
- αυχενική μυελοπάθεια
- οσφυϊκή στένωση
- οσφυϊκή σπονδυλολίσθηση
- κάκωση σπονδυλικής στήλης
- όγκοι σπονδυλικής στήλης

4. Κλινική εξέταση της σπονδυλικής στήλης

Η εξέταση της σπονδυλικής στήλης αποτελείται γενικά από :

1. την επισκόπηση (όπου ο γιατρός παρατηρεί το σχήμα και τη συμμετρία της σπονδυλικής στήλης, το δέρμα κλπ)

2. την ψηλάφηση (όπου ο γιατρός αναζητά τα σημεία πόνου ή ευαισθησίας)

3. τη μελέτη του εύρους των κινήσεων (όπου ο γιατρός εξετάζει πχ την κάμψη, έκταση, στροφή και τις πλάγιες κινήσεις στον αυχένα)

4. την εξέταση της κινητικότητας (όπου ο γιατρός εξετάζει ξεχωριστά την κάθε μυϊκή ομάδα στο χέρι ή το πόδι και αναζητά την ατροφία των μυών και τον μυϊκό τόνο)

5. την εξέταση της αισθητικότητας (όπου ο γιατρός εξετάζει την αίσθηση της αφής αλλά και του πόνου με την εξεταστική βελόνη)

6. την εξέταση των αντανακλαστικών με το νευρολογικό σφυράκι

7. την αναζήτηση παθολογικών νευρολογικών σημείων όπως το σημείο Babinski, Lasegue κλπ

8. την εξέταση της στάσης και της βάδισης.

9. την εξέταση των γειτονικών με τη σπονδυλική στήλη περιοχών όπως ο ώμος και το ισχίο.


5. Νευροχειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη

- αυχενική μικροδισκεκτομή
- αυχενική πεταλεκτομή
- οσφυϊκή μικροδισκεκτομή
- οσφυϊκή πεταλεκτομή
- οσφυϊκή σπονδυλοδεσία
- αφαίρεση όγκου σπονδυλικής στήλης


Συχνές ερωτήσειςΣε ποιό γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για μια χειρουργική επέμβαση σπονδυλικής στήλης ; σε ορθοπεδικό ή νευροχειρουργό ;

Η σπονδυλική στήλη όπως αναφέρεται και στην ενότητα της ανατομίας, αποτελείται τόσο από οστικά (σπόνδυλοι, αρθρώσεις) όσο και νευρικά στοιχεία (νωτιαίος μυελός, νεύρα).
Συνεπώς ο χειρουργός που θα αναλάβει την χειρουργική αντιμετώπιση μιας πάθησης της σπονδυλικής στήλης, πρέπει να είναι σε θέση να χειριστεί και το «ορθοπεδικό» κομμάτι της επέμβασης (πχ την πεταλεκτομή ή την σπονδυλοδεσία) αλλά και το «νευροχειρουργικό» κομμάτι (δηλ. την αποσυμπίεση των νεύρων).
Ο γιατρός αυτός μπορεί να είναι είτε νευροχειρουργός, είτε ορθοπεδικός, ανάλογα με την εκπαίδευση που έχει λάβει.

* υπάρχουν επεμβάσεις της σπονδυλικής στήλης που εκτελούνται αποκλειστικά από νευροχειρουργούς (όγκοι της σπονδυλικής στήλης, αγγειακές δυσπλασίες της σπονδυλικής στήλης) και άλλες που είναι αντικείμενο καθαρά ορθοπεδικό (σκολίωση).

αρχή σελίδας ▲Είναι αλήθεια ότι πρέπει να αποφύγω τη χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη πάση θυσία ;

Οι ενδείξεις χειρουργικής αντιμετώπισης των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης είναι σαφείς και καθορισμένες.
Σε γενικές γραμμές, οι εκφυλιστικές παθήσεις (πχ αυχενική δισκοκήλη, οσφυϊκή δισκοκήλη) σε ποσοστό 90% αντιμετωπίζονται συντηρητικά δηλ. με φάρμακα, ξεκούραση και φυσικοθεραπεία. Το υπόλοιπο 10% χειρουργείται. Οι ενδείξεις για το χειρουργείο είναι :

1. όταν έχει αποτύχει η συντηρητική θεραπεία δηλ. ο ασθενής έχει δοκιμάσει όλες τις μεθόδους, αλλά συνεχίζει να πονάει το πόδι ή το χέρι του

2. όταν αρχίζει να παραλύουν τα χέρια ή τα πόδια

3. στη σπάνια περίπτωση της ιππουριδικής συνδρομής, όπου πιέζονται μαζικά τα νεύρα της μέσης (οσφύος), με αποτέλεσμα να παραλύουν τα πόδια και να έχουμε μούδιασμα στα γεννητικά όργανα.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ : η χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη πρέπει να γίνεται με βάση τις ιατρικές ενδείξεις. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ασθενής έχει μια (ή περισσότερες) από αυτές τις ενδείξεις και καθυστερεί να χειρουργηθεί, δεν πρόκειται να ωφεληθεί.

αρχή σελίδας ▲Είναι αλήθεια ότι οι χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη είναι επικίνδυνες ;

Οι χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη έχουν επιπλοκές όπως κάθε χειρουργική επέμβαση. Για να αποφασίσει κανείς για μια συγκεκριμένη επέμβαση, πρέπει να ζυγίσει το κόστος και το όφελος, δηλ. θα πρέπει οι επιπλοκές από την πάθηση να υπερβαίνουν κατά πολύ τις επιπλοκές από την χειρουργική επέμβαση.
Παράδειγμα : ένας ασθενής με αυχενική δισκοκήλη, που έχει αρχίσει να παραλύει το χέρι του, επισκέπτεται ένα νευροχειρουργό που του προτείνει να χειρουργηθεί.
Αν δεν χειρουργηθεί, η πιθανότητα να χάσει οριστικά την κινητική λειτουργία του άνω άκρου είναι (ας υποθέσουμε) 80%.
Αν χειρουργηθεί, η πιθανότητα επιπλοκής, είναι 1-2%.
Αν συγκρίνει κανείς τους δύο κινδύνους, η διαφορά είναι τεράστια, συνεπώς ο συγκεκριμένος ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί, διότι όπως έγινε φανερό, το επικίνδυνο στην περίπτωσή του δεν είναι η επέμβαση, αλλά η πάθησή του.

αρχή σελίδας ▲Γιατί οι χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη έχουν κακή φήμη ; Για ποιους λόγους μπορεί μια τέτοια εγχείρηση να αποτύχει ;

Μια χειρουργική επέμβαση στη σπονδυλική στήλη μπορεί να αποτύχει διότι :

1. ο γιατρός δεν έχει εκτιμήσει πλήρως το πρόβλημα του ασθενούς. Η σπονδυλική στήλη (όπως αναφέρεται στην ενότητα ανατομία) έχει πολλά σημεία όπου μπορεί να προκύψει ένα πρόβλημα. Παράδειγμα : ένας ασθενής μπορεί να έχει μια δισκοκήλη στη μαγνητική τομογραφία, αλλά ο πόνος του να μην οφείλεται σε αυτό.

2. ο γιατρός έχει καλλιεργήσει μη ρεαλιστικές προσδοκίες στον ασθενή του. Η εκφυλιστική νόσος της σπονδυλικής στήλης είναι ένα φαινόμενο φθοράς, που θα συνεχίσει να εξελίσσεται και μετά την χειρουργική επέμβαση. Παράδειγμα : ο ασθενής που χειρουργήθηκε, κι επειδή του πέρασε ο πόνος, «ξεθάρρεψε» και άρχισε πάλι να σηκώνει απρόσεκτα βάρη με αποτέλεσμα να υποτροπιάσει το πρόβλημα.

3. επιλέγεται λιγότερο ριζική επέμβαση από αυτήν που πρέπει να γίνει, με αποτέλεσμα να μην αντιμετωπίζεται συνολικά το πρόβλημα. Παράδειγμα : ένας ασθενής με δισκοκήλη στη μέση και σπονδυλολίσθηση. Αν αντιμετωπιστεί χειρουργικά μόνο η δισκοκήλη (με μικροδισκεκτομή) ο πόνος θα συνεχίσει να υπάρχει, έστω και μειωμένος.

4. επιλέγεται περισσότερο ριζική επέμβαση από αυτήν που πρέπει να γίνει. Παράδειγμα : η κατάχρηση της σπονδυλοδεσίας.

5. καθυστέρηση στην πραγματοποίηση της χειρουργικής επέμβασης. Παράδειγμα : ο ασθενής που έχει δισκοκήλη με πόνο, μούδιασμα και αδυναμία στο πόδι. Καθυστερεί να χειρουργηθεί και φτάνει τελικά να παραλύσει το πόδι του. Στον ασθενή αυτόν, ενδέχεται το μούδιασμα ή και μέρος της μυϊκής αδυναμίας να παραμείνει, λόγω της χρόνιας πίεσης των νεύρων.

► για οποιοδήποτε πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη, καλέστε στο 210 - 640 3183 (όλο το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο) και ζητείστε ένα ραντεβού με τον Νευροχειρουργό Κ. Κωσταβάρα

αρχή σελίδας ▲Συμπτώματα| Παθήσεις| Νευροχειρουργικές Επεμβάσεις| Ιατρική Ομάδα| Επικοινωνία
Αρχική| Ορολογία| Ανατομία| Links| Sitemap| Επίσκεψη στο σπίτι| Διαγνωστικές και θεραπευτικές τεχνικές
Copyright © 2010- Neurocenter.gr - All rights reserved ::: κατασκευή website: My Internet ::: valid: xHTML, CSS