• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Παθήσεις » Μηνιγγίωμα
Τι είναι το μηνιγγίωμα;


Το μηνιγγίωμα είναι ένας όγκος εγκεφάλου, που προέρχεται από τις μήνιγγες (δηλ. τα περιβλήματα γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό).

Ένα μικρό μηνιγγίωμα δεν δίνει συνήθως συμπτώματα και μπορεί να είναι τυχαίο εύρημα πχ σε μία αξονική που έγινε μετά από ένα χτύπημα στο κεφάλι


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός  ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Το μηνιγγίωμα είναι καλοήθης όγκος;


Σε γενικές γραμμές είναι καλοήθης όγκος, δηλ. αναπτύσσεται αργά και δεν εισχωρεί στον εγκέφαλο, απλά τον απωθεί. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις όπου το μηνιγγίωμα έχει κακοήθεις χαρακτήρες δηλ. διεισδύει στον εγκέφαλο και αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς.

Ποια είναι τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά του μηνιγγιώματος;


Το μηνιγγίωμα συναντάται πιο συχνά σε γυναίκες μέσης ηλικίας. Ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, ακόμα και στα παιδιά.

Πως εκδηλώνεται ένα μηνιγγίωμα; Ποια είναι η κλινική του εικόνα;


Το μηνιγγίωμα εκδηλώνεται με:

• νευρολογικά συμπτώματα, ανάλογα με την περιοχή του εγκεφάλου την οποία πιέζει πχ αδυναμία στο χέρι ή στο πόδι, ελάττωση της όρασης, δυσκολία στην ομιλία κλπ

• γενικά συμπτώματα ενός όγκου εγκεφάλου πχ πονοκέφαλο, ζάλη, εμετό

• ψυχικές διαταραχές, αν βρίσκεται σε περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει το συναίσθημα και την προσωπικότητα, όπως πχ τα μηνιγγιώματα του μετωπιαίου λοβού

• επιληπτικές κρίσεις, είτε γενικευμένες είτε εστιακές.

Κατά σειρά, από πάνω προς τα κάτω: δέρμα, κρανίο, οι τρεις μήνιγγες (σκληρά, αραχνοειδής, χοριοειδής) και ο εγκέφαλος
Που εντοπίζεται ένα μηνιγγίωμα;


Το μηνιγγίωμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο υπάρχουν οι μήνιγγες δηλ και στον εγκέφαλο και στο νωτιαίο μυελό (πιο σπάνια).

Σε τι οφείλεται το μηνιγγίωμα;


• στις περισσότερες περιπτώσεις το μηνιγγίωμα παρουσιάζεται σποραδικά, δηλ. δεν υπάρχει κληρονομικότητα.

• το μηνιγγίωμα είναι συχνότερο στις γυναίκες, άρα φαίνεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο οι γυναικείες ορμόνες.

• η ακτινοθεραπεία, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης του μηνιγγιώματος.

• τέλος, υπάρχει το πολύ σπάνιο σύνδρομο της νευροϊνωμάτωσης τύπου 2, όπου εμφανίζονται πολλοί όγκοι του νευρικού συστήματος, μεταξύ των οποίων και το μηνιγγίωμα.

Με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωση του μηνιγγιώματος;


Η διάγνωση γίνεται με την αξονική και τη μαγνητική τομογραφία.

Ποια είναι η θεραπεία του μηνιγγιώματος;


Η αντιμετώπιση του μηνιγγιώματος μπορεί να είναι:

1. παρακολούθηση: έλεγχος σε τακτά χρονικά διαστήματα με μαγνητική τομογραφία χωρίς κάποια άλλη παρέμβαση. Επιλέγεται σε μικρού μεγέθους μηνιγγιώματα, όταν δεν υπάρχει αύξηση με την πάροδο του χρόνου και ο ασθενής δεν έχει νευρολογικά συμπτώματα.

2. στερεοτακτική ακτινοχειρουργική: δεν αντιμετωπίζει άμεσα τον όγκο, απλά του στερεί την αιμάτωση (την τροφοδοσία). Σε μεγάλο βαθμό (αλλά όχι πάντα) επιτυγχάνει αναστολή της ανάπτυξης του όγκου. Η μέθοδος επιλέγεται για μικρά μηνιγγιώματα σε πολύ «δύσκολες» περιοχές του εγκεφάλου. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν ένα μηνιγγίωμα υποτροπιάσει μετά από τη χειρουργική επέμβαση. Τέλος, είναι λύση ανάγκης σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς, που δεν μπορούν να υποβληθούν σε χειρουργείο

3. χειρουργική αφαίρεση: είναι η πιο σίγουρη μέθοδος ριζικής αντιμετώπισης του μηνιγγιώματος. Η μέθοδος επιλέγεται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Απεικόνιση μηνιγγιώματος σε MRI εγκεφάλου (με το λευκό χρώμα)
Μήπως πρέπει να επιλέγεται πάντα η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική; Έχει επιπλοκές;


Έχει επιπλοκές, αλλά λιγότερες σε σύγκριση με την χειρουργική αφαίρεση. Το σημαντικότερο μειονέκτημά της είναι ότι δεν αφαιρείται ο όγκος, αλλά αναστέλλεται η ανάπτυξή του. Τα αποτελέσματά της φαίνονται μετά από μήνες (δηλ. δεν είναι άμεσα όπως στη χειρουργική επέμβαση). Επίσης, το μηνιγγίωμα συχνά συρρικνώνεται, ωστόσο παραμένει ουσιαστικά στη θέση του και μπορεί να προκαλεί επιληπτικές κρίσεις κ.ο.κ.

Σε έναν ασθενή διαγνώσθηκαν 3 μηνιγγιώματα. Πρέπει να αφαιρεθούν όλα;


Το σωστό είναι να αφαιρεθεί το μηνιγγίωμα εκείνο που προκαλεί συμπτώματα. Αν ο ασθενής δεν έχει συμπτώματα, επιλέγεται η παρακολούθηση.

Ποια είναι η χειρουργική επέμβαση για ένα μηνιγγίωμα;


Είναι η κρανιοτομία και η αφαίρεση μηνιγγιώματος.

Σε ποιόν γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για το μηνιγγίωμα;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ