• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Συμπτώματα » Διαταραχές ούρησης


Στη λειτουργία της ούρησης, εκτός από το ουροποιητικό σύστημα (νεφροί, ουροδόχος κύστη κλπ) συμμετέχει και το νευρικό σύστημα δηλ. ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα περιφερικά νεύρα. Σε κάθε διαταραχή της ούρησης (συχνουρία, ακράτεια ούρων, επίσχεση ούρων κ.ο.κ.) η διερεύνηση ξεκινάει από τον Ουρολόγο.

Στην (σχετικά σπάνια) περίπτωση όπου το αίτιο βρίσκεται στο νευρικό σύστημα, χρειάζεται ειδικός νευρο-ουρολογικός έλεγχος, για να διαπιστωθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η βλάβη. Παθήσεις όπως οι όγκοι εγκεφάλου, η αυχενική μυελοπάθεια, η πολλαπλή σκλήρυνση και η οσφυϊκή δισκοκήλη, μπορεί εκτός των άλλων να επηρεάσουν την ούρηση και σε προχωρημένες περιπτώσεις και την αφόδευση, αλλά και την σεξουαλική λειτουργία.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι παθησεις της σπονδυλικής στήλης μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές ούρησης


Α. Καργάδου, Νευρολόγος ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Συχνές ερωτήσεις

Ποια μέρη του νευρικού συστήματος συμμετέχουν στη λειτουργία της ούρησης;


Στη λειτουργία της ούρησης μετέχουν και το κεντρικό και το περιφερικό νευρικό σύστημα δηλ. ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα. Με βάση αυτά, κάθε πάθηση που προσβάλλει το νευρικό σύστημα πχ η κρανιοεγκεφαλική κάκωση, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η πολλαπλή σκλήρυνση, το τραύμα της σπονδυλικής στήλης, η αυχενική μυελοπάθεια και η οσφυϊκή δισκοκήλη, μπορεί εκτός από τα χέρια και τα πόδια να επηρεάσουν και την ούρηση, όπως επίσης και την αφόδευση και τη σεξουαλική λειτουργία.

Ποια συμπτώματα μπορεί να προκληθούν σε παθήσεις του νευρικού συστήματος;


Τα παρακάτω συμπτώματα μπορεί να προκληθούν εκτός των άλλων και από παθήσεις του νευρικού συστήματος :

ακράτεια ούρων: η αδυναμία συγκράτησης τη ροής των ούρων

κατακράτηση ούρων: η συγκράτηση μεγάλης ποσότητας ούρων μέσα στην ουροδόχο κύστη. Χρειάζεται τοποθέτηση ουροκαθετήρα

επιτακτική ούρηση: ο ασθενής νιώθει επείγουσα ανάγκη να πάει στην τουαλέτα, γιατί «δεν θα προλάβει»

συχνουρία: συχνή ούρηση με μικρές γενικά ποσότητες ούρων

Ένας ασθενής με κάποιο νευρολογικό νόσημα και με μια νόσο του ουροποιητικού συστήματος πχ υπερτροφία προστάτη, πως γίνεται να διαχωριστεί σε τι οφείλεται ένα από τα παραπάνω συμπτώματα;


Η διάγνωση θα τεθεί με εξέταση από ουρολόγο ειδικευμένο στην νευρο-ουρολογία. Θα χρειαστούν ειδικές εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα πριν και μετά την ούρηση και ο ουροδυναμικός έλεγχος.

Το Ουροποιητικό Σύστημα του ανθρώπου: οι δυο νεφροί, οι ουρητήρες, η ουροδόχος κύστη και η ουρήθρα
Μια βλάβη στον εγκέφαλο πχ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, όγκος εγκεφάλου, υδροκέφαλος τι μπορεί να προκαλέσει στην ούρηση;


Μία βλάβη στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσει συχνουρία και επιτακτική ούρηση. Ο ασθενής τρέχει συνέχεια στην τουαλέτα για να προλάβει και κάποιες φορές δεν προλαβαίνει και έχει απώλειες (ακράτεια ούρων). Επίσης ξυπνάει συχνά το βράδυ για να πάει να ουρήσει.

Μια βλάβη στο νωτιαίο μυελό πχ πολλαπλή σκλήρυνση, τραύμα σπονδυλικής στήλης τι μπορεί να προκαλέσει στην ούρηση;


Μια βλάβη στο νωτιαίο μυελό μπορεί να προκαλέσει επιτακτική ούρηση και ακράτεια ούρων. Πολλές φορές η κύστη αδειάζει αυτόματα μετά από ερεθισμό πχ του δέρματος του ποδιού, ενώ άλλες φορές ο ασθενής νιώθει εντονότατη έπειξη για ούρηση αλλά τελικά βγάζει μια ελάχιστη ποσότητα ούρων.

Μια βλάβη στα περιφερικά νεύρα τι μπορεί να προκαλέσει στην ούρηση;


Μια μεγάλη βλάβη στα περιφερικά νεύρα πχ σε μεγάλη οσφυϊκή δισκοκήλη, προκαλεί κατακράτηση ούρων και ίσως ακράτεια από υπερχείλιση. Η κατακράτηση ούρων διαπιστώνεται με τον εξής απλό τρόπο: ο ασθενής ουρεί και μετά μετριέται το υπόλειμμα των ούρων. Η ακράτεια από υπερχείλιση σημαίνει ότι γεμίζει η ουροδόχος κύστη μέχρις ενός σημείου και από κει και πέρα αδειάζει αυτόματα (ξεχειλίζει) και χωρίς να το θέλει ο ασθενής.

Σε ποιόν γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για τις διαταραχές της ούρησης;


Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ουρολόγο για αρχή, και αν κρίνει πως το πρόβλημα είναι νευρολογικής φύσεως, θα πρέπει να σας εξετάσει Νευρολόγος.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ