• MENU
210 220 1617
τηλέφωνο για ραντεβού
24ωρη γραμματεία
Επεμβάσεις » Αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία

Η αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία (Anterior Cervical Discectomy and Fusion, ACDF) είναι η κλασική επέμβαση για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης στον αυχένα και της αυχενικής μυελοπάθειας. Είναι μια επέμβαση που γίνεται στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου (λαιμού) και χωρίζεται σε δύο στάδια.

Στο πρώτο στάδιο ο χειρουργός φτάνει στη σπονδυλική στήλη δια μέσου των μυών και αφαιρεί με το χειρουργικό μικροσκόπιο όλο το μεσοσπονδύλιο δίσκο έτσι ώστε στο τέλος να φαίνεται καθαρά ο νωτιαίος μυελός και τα αυχενικά νεύρα (ρίζες).

Στο δεύτερο στάδιο ακολουθεί η ένωση των δύο γειτονικών σπονδύλων με τη χρήση οστικού μοσχεύματος και την βοήθεια μιας μεταλλικής πλάκας που στερεώνεται με μικρές βίδες (σπονδυλοδεσία). Το βράδυ της επέμβασης ο ασθενής σηκώνεται και περπατάει και την επομένη ημέρα μπορεί να γυρίσει σπίτι του, δηλαδή απαιτείται παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται για μια επέμβαση ασφαλή και αποτελεσματική.



Η αυχενική μικροδισκεκτομή διαρκεί 1-2 ώρες, αν πρόκειται για ένα επίπεδο


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ


Συχνές ερωτήσεις για την αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία

Κάθε ασθενής με δισκοκήλη στον αυχένα θέλει χειρουργείο;


Όχι. Ένδειξη για αυτή τη χειρουργική επέμβαση έχουν οι ασθενείς με πόνο που δεν αντιμετωπίζεται με τη συντηρητική αγωγή καθώς και οι ασθενείς με νευρολογικό έλλειμμα όπως αδυναμία στα χέρια (παράλυση) κλπ.



Πόσο επείγον είναι να χειρουργηθώ; μπορώ να αναβάλλω την επέμβαση για μερικές ημέρες;


• αν η επέμβαση στον αυχένα γίνεται σε έναν ασθενή με μόνο σύμπτωμα τον πόνο, το χειρουργείο μπορεί να αναβληθεί για λίγες εβδομάδες

• αν ο ασθενής έχει αδυναμία στα χέρια ή και τα πόδια, η χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει τις επόμενες ημέρες

• τέλος, στη σπάνια περίπτωση που τα νευρολογικά συμπτώματα εξελίσσονται γρήγορα (μέσα σε ώρες), η μικροδισκεκτομή γίνεται σε επείγουσα βάση (μέσα στο 24ωρο).

videovideo
Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ


Η ηλικία είναι αντένδειξη για τη χειρουργική επέμβαση; δηλαδή, μπορεί να χειρουργηθεί κάποιος αν είναι πχ 75 ετών;


Η ηλικία αυξάνει τους κινδύνους από τη χορήγηση της γενικής αναισθησίας και την παραμονή στο Νοσοκομείο. Επιπλέον, οι ασθενείς μεγάλης ηλικίας, συχνά έχουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα όπως πχ στεφανιαία νόσο, σακχαρώδη διαβήτη κ.ο.κ. τα οποία μπορεί να παρουσιάσουν έξαρση στα πλαίσια της νοσηλείας.Ωστόσο, η μεγάλη ηλικία γενικά δεν αποτελεί αντένδειξη για τη διενέργεια της αυχενικής μικροδισκεκτομής. Η εμπειρία έχει δείξει ότι ασθενείς ακόμα και 75 ετών, έχουν χειρουργηθεί και δεν παρουσίασαν τελικά κάποιο πρόβλημα.Σε κάθε περίπτωση η απόφαση θα ληφθεί από τον ασθενή και τους συγγενείς του, αφού έχουν ενημερωθεί αναλυτικά από το νευροχειρουργό.

Εικόνα 1 : αν πρόκειται για ένα επίπεδο, η τομή στο δέρμα είναι οριζόντια, κατά μήκος των γραμμών του δέρματος.
Την μέρα πριν την επέμβαση μπορώ να φάω ότι θέλω; να καπνίσω;


Μπορείτε να φάτε ότι θέλετε μέχρι το βράδυ. Το κάπνισμα δεν επιτρέπεται την ημέρα πριν τη χειρουργική επέμβαση.

Τι θα κάνω με τα φάρμακα που παίρνω; θα τα παίρνω μόνος μου;


Κατ’ αρχήν όταν έρθετε στο Νοσοκομείο θα ενημερώσετε λεπτομερώς το γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε, ποια είναι και σε τι δόσεις. Αν δεν τα θυμάστε, καλό είναι να τα έχετε σημειώσει από πριν σε ένα χαρτί. Από κει και πέρα, δεν πρέπει πάρετε μόνος σας κανένα φάρμακο, ούτε καν ένα Depon. Θα ζητάτε ότι θέλετε από το νοσηλευτικό προσωπικό.

Πόσες ημέρες θα παραμείνω στο Νοσοκομείο;


Για το χειρουργείο αυτό θα χρειαστεί να παραμείνετε ένα βράδυ στο Νοσοκομείο.

Θα χρειαστεί να δώσει κάποιος δικός μου αίμα;


Όχι. Η αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία είναι γενικά αναίμακτη επέμβαση.

Η αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία είναι γενικά αναίμακτη επέμβαση


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Που θα γίνει η τομή; πόσο μεγάλη θα είναι;


Η προσπέλαση γίνεται από μπροστά (στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου). Το πόσο μεγάλη είναι είναι η τομή εξαρτάται από το πόσα επίπεδα χρειάζονται διόρθωση. Μία επέμβαση σε 1 επίπεδο, γίνεται μέσω μίας οριζόντιας τομής στον τράχηλο, συνήθως κατά μήκος μίας από τις φυσιολογικές ρυτίδες του δέρματος, για αισθητικούς λόγους.

Μία επέμβαση σε 2 ή περισσότερα επίπεδα, χρειάζεται μία λοξή τομή, κατά μήκος του στερνοκλειδομαστοειδούς μυός. Είναι ο μυς που διαγράφεται στο λαιμό μας όταν γυρνάμε το κεφάλι μας στο ένα πλευρό. Στο τέλος κάθε επέμβασης, γίνεται συρραφή του τραύματος με σκοπό το άριστο αισθητικό αποτέλεσμα (ενδοδερμική ραφή).

Τι ακριβώς γίνεται σε μία αυχενική μικροδισκεκτομή;


Ο νευροχειρουργός κάνει αρχικά μία τομή στο δέρμα. Στη συνέχεια απωθούνται οι μύες και τα υπόλοιπα ανατομικά στοιχεία που βρίσκονται μπροστά από τη σπονδυλική στήλη και τοποθετείται ένα εργαλείο για να τους κρατήσει σε απόσταση.

Κατόπιν, με τη βοήθεια χειρουργικού μικροσκοπίου, αφαιρείται όλος ο μεσοσπονδύλιος δίσκος καθώς και τα οστεόφυτα που πιέζουν το νωτιαίο μυελό και τα νεύρα. Στη συνέχεια τοποθετείται το οστικό μόσχευμα το οποίο στερεώνεται με μια μεταλλική πλάκα και μικρές βίδες.

Τέλος γίνεται η σύγκλειση του χειρουργικού τραύματος κατά στρώματα. Δεν υπάρχουν ράμματα ορατά στον λαιμό - όλα είναι εσωτερικά.


Πλάγια (profile) ακτινογραφία στον ασθενή πρίν και μετά την επέμβαση όπου φαίνεται η σπονδυλοδεσία.
Αυτή η χειρουργική επέμβαση λύνει οριστικά το πρόβλημα;


Ναι. Η αυχενική μικροδισκεκτομή λύνει οριστικά το πρόβλημα στο επίπεδο που έγινε η χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με τη σπονδυλική του στήλη, γιατί μπορεί να παρουσιαστεί το ίδιο πρόβλημα σε κάποιο άλλο επίπεδο στον αυχένα.

Πως θα είμαι μετά το χειρουργείο; θα δω αμέσως κάποιο αποτέλεσμα;


Μετά το χειρουργείο θα έχετε έναν επίδεσμο στο λαιμό σας. Θα δείτε αμέσως ανακούφιση από τον πόνο στο χέρι. Αν έχετε επιπλέον και μουδιάσματα ή αδυναμία (παράλυση) στα χέρια ή τα πόδια, αυτά θα φύγουν ανάλογα με το πόσο καιρό υφίστανται. Ειδικά σ’ ότι αφορά τη μυϊκή αδυναμία, θα χρειαστεί ενδεχομένως και φυσικοθεραπεία.

Αν η επέμβαση γίνει το πρωί, θα μπορείτε να σηκωθείτε το απόγευμα και να περπατήσετε. Την επομένη ημέρα μπορείτε να πάτε σπίτι.


Θα μπορώ να πλυθώ μέχρι να αφαιρεθεί ο επίδεσμος;


Συνήθως τοποθετείται ένας αδιάβροχος επίδεσμος. Αν προσέξετε και δεν βγει ο επίδεσμος, μπορείτε να κάνετε ένα ντους. Οι άντρες δεν θα μπορέσουν να ξυριστούν αυτές τις μέρες.

Συνήθως γίνεται αλλαγή στο τραύμα την επομένη του χειρουργείου, πριν φύγετε από το Νοσοκομείο


Κ. Κωσταβάρας, Νευροχειρουργός ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ

Θα μπορώ να περπατάω μετά το χειρουργείο; θα μπορώ να ανέβω σκάλες;


Θα μπορείτε να περπατάτε –και πρέπει να περπατάτε- ως εκεί που νιώθετε καλά. Θα μπορείτε να ανεβείτε σκάλες με προσοχή.

Μετά το χειρουργείο, πότε θα μπορώ να οδηγώ;


Για την οδήγηση καλό είναι να έχουν περάσει 6 εβδομάδες από το χειρουργείο. Συνοδηγός μπορείτε να είστε από την επομένη του χειρουργείου.

Πότε θα μπορώ να επιστρέψω στη δουλειά μου;


Αυτό εξαρτάται από το είδος της δουλειάς. Σε γενικές γραμμές οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μικροδισκεκτομή, παίρνουν 1-2 μήνες αναρρωτικής άδειας. Αλλά και νωρίτερα να πάει κανείς στη δουλειά του, δεν κινδυνεύει από κάτι, παρά μόνο να κάνει μία απότομη κίνηση και να πονέσει. Σε κάθε περίπτωση, συζητήστε το με το νευροχειρουργό σας.

Από πότε θα επιτρέπεται να σηκώνω βάρη;


Θα μπορείτε να σηκώσετε μια τσάντα με τα ψώνια σας, μετά τις πρώτες 1-2 εβδομάδες. Αν πρόκειται για μεγάλο βάρος, θα πρέπει να έχουν περάσει 3-6 μήνες.


Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι εμποδίζει την σπονδυλοδεσία στη σπονδυλική στήλη. Άρα είναι προς το συμφέρον σας να το σταματήσετε.

Από πότε θα μπορώ να κάνω γυμναστική; σπορ;


Εξαρτάται από το είδος του σπορ που κάνετε. Συζητήστε το με το νευροχειρουργό σας. Σημειωτέον : το περπάτημα και η κολύμβηση είναι οι καλύτερες ασκήσεις, αρκεί το νερό να μην είναι κρύο.

Θα χρειαστώ φυσικοθεραπεία μετά το χειρουργείο;


Αυτό θα εξαρτηθεί από το αν υπήρχε νευρολογικό έλλειμμα πριν το χειρουργείο. Ένας ασθενής πχ με σοβαρή αδυναμία στο χέρι, θα χρειαστεί φυσικοθεραπεία.


Η σταθεροποίηση των γειτονικών σπονδύλων (σπονδυλοδεσία) γίνεται με μια μεταλλική πλάκα και μικρές βίδες.
Πότε θα πρέπει να με ξαναδεί ο γιατρός μου μετά το χειρουργείο;


Θα σας δει 7 ημέρες μετά την επέμβαση για να αφαιρεθεί ο επίδεσμος.

Τις επόμενες ημέρες μετά το χειρουργείο, σε ποιες περιπτώσεις θα πρέπει να ανησυχήσω και να πάρω τηλέφωνο το γιατρό μου;


Θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας :

1. αν υπάρξει πρόβλημα με το τραύμα (αν ανοίξει, τρέχει κάποιο υγρό, πρηστεί ή κοκκινίσει)

2. αν εμφανιστεί ένα σύμπτωμα που δεν είχατε πριν από το χειρουργείο πχ αδυναμία στα πόδια

3. αν εμφανίσετε πυρετό πάνω από 38

4. αν έχετε κάποια αντίδραση σε ένα από τα φάρμακα πχ εξάνθημα

5. τέλος, αν εμφανίσετε αιφνίδιο πόνο ή πρήξιμο στη γάμπα : υπάρχει πιθανότητα φλεβικής θρόμβωσης.

Σε ποιον γιατρό θα πρέπει να απευθυνθώ για ένα χειρουργείο στον αυχένα;


Θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα Νευροχειρουργό.

Θέλετε ραντεβού με τον γιατρό ή δεύτερη γνώμη;ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΕΔΩ
* Ο στόχος του δικτυακού αυτού τόπου είναι ενημερωτικός. Δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του Νευρικού συστήματος. Η σωστή απόφαση για την υγεία σας θα ληφθεί μόνο όταν θα σας εξετάσει ο γιατρός σας.
Copyright © 2010-2024, Neurocenter.gr, All rights reserved ::: Κατασκευή Ιστοσελίδας: My Internet :::

Πολιτική Απορρήτου

Περισσότερα ΔΕΧΟΜΑΙ
ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ ONLINE ΡΑΝΤΕΒΟΥ